TOPLE LEJE ZA RASAD: Stajnjak kao grejalica

Piše: Svetlana Mujanović

Za proizvodnju povrća na otvorenom, a preko rasada, seme se seje u martu. Dakle, još nije vreme, ali, da bi se proizveo rasad, prvo valja napraviti nove, ili popraviti stare tople leje, pošto su one najpogodniji oblik zatvorenog prostora u kojem se može proizvoditi rasad. S obziromna to  da je u tom periodu još uvek hladno, toplu leju treba zagrevati. Grejanje može biti različito, a najekonomičnije je klasično, svežim, odnosno, nezgorelim stajnjakom. Drugi vidovi zagrevanja su toplom vodom i električnom energijom, ali to su skuplje varijante.

Kao energent za zagrevanje toplih leja najčešće se upotrebljava stajnjak, ali ne svaki. Najbolji je goveđi. Njega ima i najviše i, ako nema uvek sve neophodne osobine, mane brzo mogu da se poprave. Pri formiranju tople leje, stajnjak se meša sa slamom i plevom u odnosu 1:1. Takva mešavina dugo zgoreva, jer sadrži mnogo celuloze iz slame, tako da se eliminiše mana goveđeg stajnjaka koji kratko zgoreva i zagreva podlogu.

Na ovaj način produžava se vreme grejanja sa 32 na 60 dana. Sledeći na lestvici dobrih „grejača“ je konjski stajnjak koji leju greje 48 dana, s tim da je donja granica potrebne toplote u supstratu 15 stepeni.

Birati osunčano, ocedno i zaklonjeno mesto

Kada se zna koji je stajnjak najbolji, valja zasukati rukave i napraviti toplu leju. Za podizanje tople leje odabere se osunčano, ocedno i od vetrova zaklonjeno mesto, s izvorom vode u blizini, ograđeno, kako životinje ne bi pravile štetu. Klasična topla leja dugačka je četiri, a široka jedan i po metar.

Kako povrtarima iz pirotskog okruga savetuje diplomirani inženjer Srđan Videnović, saradnik za ratarstvo i povrtarstvo PSS Pirot, leja se pravi tako što se na samoj površini zemlje najpre, u tankom sloju, ređa neki krupni biljni materijal, npr. kukuruzovina ili neokresano granje, kako bi se obezbedila drenaža. Preko njega se slaže stajnjak, pomešan sa slamom i blago sabija, sve dok se ne napravi gomila, visoka pola metra. Ukoliko je stajnjak suv i hladan, kantom s rešetkom nakvasi se toplom vodom. Tako se podiže temperatura i podstiče rad mikroorganizama koji razlažu organsku masu i oslobađaju potrebnu toplotu za grejanje leje.

Kako kaže inž. Videnović, debljina sloja stajnjaka zavisi od klime u određenom periodu, da li se leja podiže u toku zime ili ranog proleća, koliko će biljke dugo biti u njoj i slično. Dobro nagažen stajnjak, debljine 50 cm, može da greje leju 60 dana. Sledeći potez treba da bude rasturanje gašenog ili negašenog kreča po površini, kako bi se umanjila kiselost sredine, a povećala (alkalnost) bazičnost i na taj način sprečio rast pečuraka u leji. Negašeni kreč ima i toplotni stimulans, jer se postepenim gašenjem oslobađa toplota potrebna za naknadno aktiviranje mikroorganizama.

Ram, supstrat i mlaka voda

Na tako pripremljen trap postavlja se ram od čistih dasaka, širine oko 30 cm. Leja treba da se po dužini postavi u pravcu istok-zapad, Severna strana rama treba da bude viša za pet do deset cm u odnosu na južnu. To se lako napravi ugradnjom jedne šire daske u ram ili podmetanjem pod njega reda cigli sa severne strane. Ovaj nagib treba da „ukosi“ prozor kojim se pokriva leja, kako bi se voda normalno slivala, a kosi sunčevi zraci lakše dopirali do rasada. Naime, ugao upada svetla kroz koso staklo je tuplji i povoljniji, što je veoma važno za grejanje leje i dobro osvetljavanje biljaka.

– Kada se ram postavi, u njega se stavlja zemlja i puni leja supstratom u kome će biljke da žive. Svaki supstrat mora da ispuni više zahteva u pogledu kvaliteta i čistoće – upozorava ovaj stručnjak. – Najčešće je to mešavina baštenske zemlje i zgorelog stajnjaka u odnosu 1:1, što se obično priprema u jesen.

 Ako vam je ovaj posao promakao, to ne znači da treba odustati od proizvodnje rasada. Supstrat se može kupiti u većini poljoprivrednih apoteka. Kada se raspe po stajnjaku, valja ga dobro utabati manjom daskom, što bolje poravnati i na tako ravnu podlogu rasporediti seme povrća. Zatim se sve pokriva slojem istog „pokrivača“ koji treba da bude debljine jedan do jedan i po centimetar. Ukoliko se supstrat priprema u vlastitom domaćinstvu, pravi se od 40 procenata dobro zgorelog stajnjaka, 50 odsto baštenske zemlje, a ostatak čini sitan pesak, da se ne bi stvarala pokorica prilikom zalivanja. Na ovaj način seme povrća bude na istoj dubini i može ravnomerno i brzo da nikne.

Posle setve leju valja zaliti mlakom vodom u kojoj bi, po pravilu, trebalo rastvoriti neki fungicid. Njime će se dezinfikovati zemljište i onemogućiti razvoj parazitnih gljiva koje izazivaju palež klijanaca i poleganje rasada. Takođe, i u kasnijim fazama rasad ne treba zalivati hladnom, što povrtari često čine, već mlakom vodom, da mlade biljčice ne bi doživele stres.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno