U aprilu sunce prede žutu svilu

  • U voćnjak treba uneti azotno đubrivo jer ovaj elemenat ubrzava rast letorasta, utiče na formiranje cvetnih pupoljaka i „zadržava“ plodove na granama.
  • Sunce jače greje zemlju i ubrzava rast korova koje valja uništiti. U većim zasadima uništavaju se herbicidima, a u manjim plitkom obradom zemljišta na dubinu do 10- tak cm.
  • Prekraćuju se i tek posađene sadnice drugih voćaka. Kod svih špalirnih oblika rez se pravi na visini 40-60 cm. Na 60-70 cm se prekraćuje jabuka na slabo bujnim podlogama, kruška na dunji, dunja, višnja i breskva u slobodnom uzgoju. Šljiva, kajsija, trešnja, jabuka i kruška na sejancu se režu na 70-100, a orah se prekraćuje na 120 cm. Za neke uzgojne oblike (vretenasti grm) sadnice se samo malo skrate, a za lepaž, buše tomas i maršan ostavi im se se čitava visina.
  • Prve godine posle sadnje vršne lastare jabuke i kruške treba prorediti.
  • U jagodnjacima početkom aprila treba rasturiti dva do tri kg KAN-a po aru (100 m2), i zemljište obraditi na 7-8 cm dubine
  • U malinjaku se, ako rezidba nije obavljena, uklanjaju svi dvogodišnji izbojci koji su u prethodnoj sezoni doneli rod.
  • Vinograd
  • Kada srednje dnevne temperature dostignu 10 stepeni valja završiti rezidbu.
  • Do kretanja okaca loza se mora odgrnuti, tamo gde je jesenas zagrnuta.
  • Krajem meseca valja prostor između redova plitko obraditi i lozu prvi put oprskati hemijskim preparatima radi zaštite od prouzrokovača pepelnice i plamenjače.
Foto: AdobeStock
  • U većim baštama ili na njivama, na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija korove treba uništiti herbicidima.
  • U ovom mesecu se u grejanim plastenicima nastavlja nega rasađenog povrća i rasada povrća koje će se saditi na otvorenom. Na početku meseca se seje seme za rasad tikvica, krastavca, bamije.
  • Na otvorenom polju se seju i sade grašak, cvekla, prolećna repa, prolećni luk, blitva, šargarepa, peršun, paštrnak. krompir, čičoka, keleraba, rukola, kupusnjače.
  • U aprilu seju se sočivo i leblebija (slanutak), paprika se seje početkom, paradajz polovinom, a krastavac, tikvice, pasulj, boranija i kukuruz šećerac u trećoj dekadi aprila. Valja završiti i sadnju krompira, rasaditi kupus, kelerabu i karfiol, a krajem meseca i tikvice, tikve, krastavce, dinje, lubenice, pasulj, boraniju..
  • Neko od povrća posejanog ili rasađenog jesenas, je već pristiglo za berbu. To su razne zelene salate, spanać, matovilac, rukola, blitva, rotkvica i mladi luk.
  • Vreme je i za sadnju lukovica gladiola koje će, ako ih posadite krajem aprila, cvetati od juna do septembra.
  • Pravi je trenutak za setvu rasada cveća poput nevena, kosmosa, jednogodišnjih puzavica, kadifica, cinija (lepi čovek), ukrasnog duvana…
  • Od sredine meseca sade se letnje lukovice gladiola i irisa.
  • Sada se orezuju grmovi lovora, lavande, žalfije i drugih grmolikih vrsta, dele se grmovi irisa, božura i sličnih vrsta.
  • U zavisnosti od lokaliteta mogu da se nađu i judino uvo, rašljoliska, šumsko pile, gube, sjajnica, šupljikavac, tigrasta panjevčica, martovka, đurđevača, šljivovača, glogovača, sumporača…
  • U svaku košnicu valja preventivno postaviti ram građevnjak kao biološki metod borbe protiv varoe.
  • U aprilu pristiže obilna paša od topole, bresta, trnjina, krušaka, jabuka, raznih trava, maslačka, uljane repice, ribizle, džanarike, borovnice, divljih voćaka i očekuje se da ih pčele redovno posećuju.
  • Jačanjem, pčelinja društva mogu dobiti nagon za rojenje, što svakako treba sprečiti.
  • U ovom mesecu se skupljaju hrastov lišaj, podbel, ljubičica, maslačak, glog, jagorčevina, gorocvet, kamilica, božur, oman, čičak, rusa, srčenjak, trnjina.
razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime