U planini gaje grožđe pod plastenikom

U Radišićima iznad manastira Dubnice kod Nove Varoši  ovih dana grožđe beru u plasteniku. Ovde u planini dobro je rodilo i uzrelo kao u župi, pa će ga biti i za rodbinu i prijatelje.

Koliko se zna, vinova loza se u jugozapadnoj Srbiji nigde osim ovde ne gaji u zatvorenom.  Zbog toga oni koji poslom ili turistički pohode selo Božetiće i novovaroški kraj  s nevericom i u čudu gledaju u zrele grozdove. Domaćini međutim kažu, da ovde na 1.100 metara nadmorske visine, gde vlada surova klima, grožđe jedino u plasteniku može i da opstane.

– Slatko je kao med, i ima ga sve do kasno u jesen dok ne stegnu mrazevi. Imamo par čokota. Loza je pružila vreže do pola plastenika. Redovno ga orezujemo, pa ne smeta povrću – kaže za „Dobro jutro“ Miloš Radišić (74) iz Božetića.

Pokušali su mnogi u selima na padinama Javora i okolnim planinama da grožđe gaje na otvorenom. Lepo rodi, ali ga pre berbe „ubije“ slana, pa su odustali. Zbog toga se vinova loza ovde može videti u tek po nekom dvorištu ili bašti, gde ukućanima pravi hladovinu u predahu  tokom vrelih letnjih dana i poljskih radova.

– Pre pet godina smo u plasteniku poboli par sadnica, čisto da probamo. I sve su se primile. Lozi očito prija život u zatvorenom, toplo je i ima zalivanje ‘kap po kap’, pa obilno rađa Sadnice su nam poklonili  prijatelji i rođaci iz Podgorice i Čačka, jer nam se svideo ukus zrelih plodova – kaže Miloš.  

Četvoročlana porodica Miloša Radišića, bavi se stočarstvom. Na velikom imanju gaje više od 400 grla – krave muzare, svinje moravke, koke nosilje, veliko stado ovaca. Imaju i oko hektar pod krompirom, a nedavno su zakupili i napušteni ribnjak na izvoru Vrševine. Miloš koji se bavi i stolarskim zanatom, na okućnici je svojevremeno podigao i drvenu konstrukciju za plastenik „na dve vode“, koji je i danas u funkciji. 

– Pod plastenikom je više od ara, a gajimo, kao i drugi u ovom kraju, papriku, paradajz, krastavac, uglavno za svoje potrebe. Međutim, jedini u plasteniku imamo i vinovu lozu, na koju sam posebno ponosan – kaže Miloš Radišić iz Božetića kod Nove Varoši.

Tekst: Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18