U Štrpcu razgovarali malinari i stručnjaci za voćarstvo

Na inicijativu Kancelarije za KiM i lokalnog otkupljivača „Šar beri“ u Štrpcu je u petak 06. decembra,organizovan sastanak proizvođača maline i stručnjaka iz Instituta za voćarstvo u Čačku Aleksandra Leposavića, na kome se razgovaralo o načinima za unapređenje proizvodnje.

Stručnjak čačanskog Instituta za voćarstvo Aleksandar Leposavić je kazao da je malinarstvo poslednjih godina u nekim slučajevima i strmoglavo padalo, a da je jedan od glavnih razloga za to ekonomska demotivisanost proizvođača.

  • Problemi su slični kao i u ostalim delovima Srbije. Prvo ekonomska računica, dosta problema ima u primarnoj proizvodnji usled nesnalaženja u primeni nekih tehnoloških operacija i obezbeđenju adekvatnih pesticida. Trebalo bi da proizvođači obrate pažnju šta i kako primenjuju da bi proizveli malinu kakva je inače tipična za ovo područje i bez sumnje jedna od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetnija u svetu, ali treba dosta raditi. Stekao sam utisak da  na ovom prostoru postoji dobra volja da se proizvodnja revitalizuje i da se u saradnji sa Kancelarijom za KiM i lokalnim otkupljivačima podigne na nivo koji ovo područje i zaslužuje – kazao je Leposavić.
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime