U Subotici počeo Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“

U Subotici je otvoren 17. Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“. Tokom dva dana, učesnici iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, razmenjuju iskustva sa ciljem razvoja organske hrane i seoskog turizma, a u fokusu ovogodišnje sajamske manifestacije je „Zelena agenda“.

Proizvodnja voća i povrća u plastenicima na imanju u Čeneju već deset godina jedini je izvor prihoda tročlane porodice Nade Letić koja kaže da se od ovog zahtevnog, ali lepog posla može pristojno živeti.

„Proizvodimo salate, među kojima je i vrsta koju jedino mi uzgajamo u Vojvodini. Naravno, gajimo i ostalo organsko povrće kao što su krastavci, paradajz, paprika“, kaže Nada Letić, proizvođač organske hrane iz Čeneja.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu pomaže proizvođačima dodelom sredstava za nabavku opreme, kao i u sertifikaciji organske hrane kako bi podstakao ovu granu poljoprivrede koja ima veliki potencijal u Vojvodini.

„Pod organskom proizvodnjom u Vojvodini je, prema procenama, od 6.000 do 8.000 hektara, a preovladava povrtlarstvo. To je malo u odnosu na to kakve imamo mogućnosti, ne samo u Vojvodini nego i u celoj Srbiji“, kaže Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Pored domaćih, na Međunarodnom festivalu organskih proizvoda „Biofest“ u Subotici, učestvuju i proizvođači organske hrane iz Hrvatske i Republike Srpske kako bi razmenom iskustava unapredili ovu vrstu poljoprivrede u regionu.

„Mi smo se do nedavno uglavnom bavili sakupljačkom proizvodnjom šumskih plodova, lekovitog bilja i gljiva. Tokom prethodnih nekoliko godina pojavljuju se proizvođači koji se bave i voćarstvom, povrtlarstvom i ratarstvom“, kaže Dragana Zec iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

U Hrvatskoj je u razvoju onlajn prodaja organskih proizvoda.

„Okupljamo lokalne proizvođače u okolini od stotinu kilometara od grada Osijeka. Radimo bez skladišta, što znači da sveža roba odlazi direktno kod kupca. Zadovoljni smo. Poštujemo ekološke standarde, a promet nam stalno raste“, kaže Juraj Bučević iz Udruge „Slap“ iz Osijeka.

„Zelena agenda“ ključna je tema učesnika 17. „Biofest“-u u Subotici.

„U fokusu ovog „Biofest“-a je „Zelena agenda“ koja je revolucionarna i za Evropu i za Zapadni Balkan. Ovom prilikom bićemo u prilici da čujemo kako se u celom regionu pripremaju za implementaciju tog plana koji će biti realizovan u narednih 50 godina“, objašnjava Snježana Mitrović, koordinatorka Organizacionog tima „Biofest“- a.

Pored razmene iskustava čiji je cilj unapređenje proizvodnje organske hrane u regionu, učesnici Međunarodnog festivala „Biofest“ usmereni su i na razvoj seoskog turizma zbog čega će posetiti i Vinariju „Petra“ na Paliću i „Roka salaš“ na Ludašu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18