U Turiji ponovo oboren svetski rekord

Turija je ovog vikenda, 38. godinu zaredom, u znaku kobasice. Tradicionalnim činom presecanja kobasice, ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović zvanično je otvorio 38. Kobasicijadu u Turiji, a članovi Udruženja Kobasicijada, tradicionalno su oborili sopstveni rekord, napravivši „Ginisovku“ dugačku 2.038 metara i tešku više od dve i po tone.

A sve je počelo u zimu, sada već davne 1985. godine, u bačkom selu Turiji, kada su se okupili ugledni domaćini, da bez velikih ambicija, laloški, odmere snage u pravljenju nadeva za kobasicu.

Seosko takmičenje je 38 godina kasnije preraslo u jednu od najvećih gastro-turističkih manifestacija, na kojoj je i njen idejni tvorac, 70-ogodišnji Miroslav Medurić, poznatiji kao Čika.

“Ja sam napravio najdužu kobasicu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda, napravio sa 3 metra i 97 santimetra u prečniku kobasicu, gde je bio Ginis i tražio da kobasica bude jestiva“, rekao je Medurić.

Od upisivanja u Ginisovu knjigu rekorda, prošlo je devet godina, a turijska mesna atrakcija je iz godine u godinu sve duža. Rekord je ponovo oboren, dugačka je 2.038 metara, u skladu sa brojem godina koliko se organizuje, a teška više od dve i po tone.

“Nas deset smo je pravili, nedelju dana smo imali posla, bilo je tu i noći, nismo ni spavali, ali mi to volimo i nije nam bilo teško. Dobili smo sertifikat od Pokrajine na tri godine, “Najbolje iz Vojvodine“ nije to slučajno“, rekao je Ranislav Stankov, Udruženje Kobasicijada, Turija.

Kako kažu organizatori, kobasica na metar se samo u Turiji može kupiti, nigde drugde na svetu. A ovogodišnja „Ginisovka“ planula je za manje od dva sata.

Neprikosnoveni turijski majstori za pravljenje džinovske kobasice su ove godine iskoristili meso od 25 zrelih krmača, stavili su oko šest kilograma belog luka, a za sve ostale začine odlučili su da ne odaju kao tajnu.

Izvor: RTV

Foto: Opština Srbobran

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno