U valjevskom kraju voće podbacilo, ali vinogradi odlični

U valjevskom kraju, poznatom po malini i šljivi, ove godine jedino nisu podbacili vinogradi. Iako do pre par godina nisam ni znala da se bave vinogradarstvom, a provela sam dobar deo života tamo, sad me je  zainteresovalo kakvo je stanje. Hoće li biti grožđa, bar poneko zrno za pojesti.  Kad  ono…

– U vinogradima je situacija fantastična. Nikada nisu izgledali ovako, to je jedino što je rodilo u zemlji Srbiji ove godine. Imamo dovoljno vlage iz prethodnog perioda. Jedini problem je što je loza jako bujna. Moramo da radimo mere zelene rezidbe deset do petnaest dana pre nego što je uobičajeno – kaže Jova savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Valjevo.

– Loza je već prerasla gornju žicu, zaperci su jako bujni i brzo rastu, moramo da ih uklanjamo, da se prekraćuju. To nam je glavni problem bio. Što se tiče zaštite suvo vreme nam pogoduje i tretmane smo proredili na 15-20 dana. Samo je problem bujnost loze koju moramo da regulišemo, ako je prebujna sporo nam rastu grozdovi – a, što se grozdova, tj. roda tiče i on će, ako ovako produži, biti odličan.

– Ono kako je sada, mislim da ćemo morati da skidamo grozdiće, da bi imali kvalitet. Svaki čokot bi mogao da rodi 4-5 kilograma. Odavno loza nije ovako rodila. Poslednje dve, tri godine, imali smo redukovan prinos 20% i 30%, dobro je se pripremila, proleće je bilo idealno, tako da su naši vinogradari odradili dobru priču. Sad nam je zelena rezidba primarna tema u vinogradima.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime