Uče lončarski zanat s liste Uneska

Muzej „Staro selo” u Sirogojnu, koji obeležava tri decenije postojanja i negovanja narodne tradicije, organizuje ove sedmice još jedan sadržaj posvećen vekovnom umeću. Reč je o radionici zlakuskog lončarstva, zanata živog duže od tri veka u užičkom selu Zlakusa. Majstor lončar iz Zlakuse Milojko Nikitović vodi ovu radionicu otvorenu za sve zainteresovane. Uči ih kako se na tradicionalan način, uz pomoć ručnog vitla, izrađuje zemljano posuđe. Ima i mladih i starijih polaznika. Četvorodnevne lončarske obuke organizuje Snežana Tomić, muzejski savetnik etnolog u „Starom selu”.

– Izrada na ručnom vitlu lončarskih proizvoda, negleđosanih keramičkih posuda namenjenih termičkoj obradi hrane, tradicionalna zanatska veština razvijena u selu Zlakusa, postala je deo svetske kulturne baštine, upisan na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva decembra 2020. godine. Zahvaljujući postojanju prirodnih sirovina, očuvanju tehnike izrade i značajnoj upotrebi proizvoda primenjuje se u selu Zlakusa više od tri stoleća. Izrada keramičkih posuda na ručnom kolu, tehnikom zidanja, tradicionalno se prenosi sa oca na sina, ali i na druge pojedince lokalne zajednice. Posude izrađene na ovaj način zajednica prepoznaje kao obeležje lokalnog identiteta. Njihova izrada i prodaja važan su deo društvenog i ekonomskog života zajednice – navode o zlakuskom lončarstvu u Muzeju „Staro selo”.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime