Ukoliko ima i malo lisne mase postoji minimalna nada za oporavak voća od požara

Požari su ovih dana harali Srbijom, uništili žitnice, okućnice, voćnjake. Sve što su vredni poljoprivrednici sticali godinama, nestalo je u trenu. Mada, možda i nije baš sve nestalo. Ukoliko imate voćku na kojoj je ostalo i malo lisne mase, možete pokušati da je povratite nekim od biostimulatora. Niko ne garantuje uspeh, ali vredi pokušati da se spasi ono što se spasiti da.

– Ukoliko postoji i malo lisne mase na drvetu, što bi moglo da upije neki biostimulator, onda je ok delovati istima. Ako je prošao požar preko korena, usvajanje hraniva je nemoguće. Biljka ne može da usvoji ništa preko korena, ali ako je ostalo lisne mase da odradi fotosintezu, da ga malo regeneriše prskanjem biostimulatora, to je jedini način da se malo pomogne. Kad biljka radi fotosintezu ona i živi, a šta dodati pitanje je od milion dolara. Kvalitetan biostimulator biljka usvoji posle petnaest, dvadeset minuta i odmah dolazi u ćelijski sok biljke i ona kreće da se batrga – rekao je za Dobro jutro, Bojan Manojlović iz firme Šmek Komerc. Zemljište koje je pretrpelo požar mora samo da se regeneriše, ali prilikom zaoravanja može se dodati neki od biostimulatora, ili organsko đubrivo.

– Što se zemljišta tiče, praktično ga ostavljaš da se samo regeneriše. Ali u godini koja će doći, kad se radi oranje, obrada zemljišta, dodaje se organsko đubrivo, organska materija, neki biostimulator kao što je GO2, peletirano đubrivo, sve što može da nekako pomogne – zaključio je Manojlović.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime