Uljana repica važna za biomasu

Ove sedmice na Zlatiboru se održava tradicionalno Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.  

Na ovom savetovanju biće reči o svim biljnim vrstama i kulturama.

– Kada god se setimo proizvodnje biomase i biogoriva onda se setimo i uljane repice  koja je najvažnija sirovina za  proizvodnju biomase odnosno biogoriva. Prethodna godina bila je sušna  za mnoge biljne vrste osim za suncokret, a za većinu biljnih vrsta je pogubna ta letnja suša, uzrokuje nizak prinos i nizak prinos samog semena kao finalnog produkta – kaže stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Ana Marjanović Jeromela. 

Prema njenim rečima, standardno ozime biljne vrste imaju sve veći značaj: strna žita, ozimele guminoze i naravno uljana repica.

– Drugi razlog zašto pominjemo uljanu repicu u ovo doba godine je taj što se izuzetno plašimo ili izuzetno niskih ili izuzetno visokih temperatura kako leti tako i zimi. Opasnost od visokih temperatura u našoj poljoprivrednoj proizvodnji  je rastuća, ne samo od visokih letnjih već i visokih zimskih temperatura – kazala je Marjanović Jarmela.

– Plašimo se da krajem februara i početkom marta ne dođe do jakih mrazeva na biljke koje su već izgubile deo svoje otpornosti. Razlog gubljenja ove otpornosti jeste taj što biljke nisu prošle deo kaljenja, koji je jedan važan metabolički proces – ističe Ana Marjanović Jeromela.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar