Uskoro decembarski broj Dobrog jutra

U novom broju našeg magazina pišemo o tajnama manastirskog vina, njegovom značaju u liturgiji, ali i u svakodnevnom životu. Profesor dr Zoran Keserović predstavio je knjigu dr Aleksandra Leposavića, posvećenu borovnici, a profesor dr Nenad Magazin pričao je o načinima pakovanja i transporta poljoprivrednih proizvoda. O pripremi plastenika u predzimskom periodu govori profesor dr Žarko Ilin, a saznaćete sve i o koprivi, karfiolu, renu. O organskim vinima razgovarali smo sa Branislavom Anđelićem, vlasnikom vinarije Plavinci, a stare autohtone sorte grožđa nastavlja da nam predstavlja dr Vladan Pešić. Začinska paprika, heljda, ali i kavurma, krase drugi deo našeg magazina, a odgovaramo i na pitanje zašto se kod nas ne gaji kesten. Spremamo se za praznike uz ekološke ideje, a tu su i stalne rubrike Mala škola pčelarstva i Otrovne pečurke i njihove jestive dvojnice.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime