Uskoro majski broj Dobrog jutra

U novom broju našeg i vašeg magazina saznaćete kako se u raznim krajevima naše zemlje obeležava i proslavlja najveći hrišćanski praznik – Vaskrs. Kako se gaje autohtone sorte povrća bez hemije i motike objašnjava Daniela Milanović, a profesor dr Žarko Ilin upoznaje poljoprivredne proizvođače, ali i agroentuzijaste, sa svim tajnama gajenja krompira. Dr Aleksandar Leposavić upoznaje nas s vrstama i osobinama najčešće gajenih kupina u Srbiji, a dr Franci Štampar govori o tome kako sto tona jabuka po hektaru više nije samo  san.

U maju bujaju i biljke, ali i paraziti i štetni insekti, pa zaštiti treba pokloniti posebnu pažnju. Zašto je važna analiza zemljišta i kako se i koliko zaliva paradajz, otkrićete u našem majskom broju. Takođe, saznaćete i koje je lekovito bilje jestivo, i kako se pravi originalni pesto sos. U vinogradu je u maju posao u punom jeku, a šta tačno treba da se radi, pročitajte u našem najnovijem broju.

Tu su i stalne rubrike, posvećene gajenju pčela i vrstama gljiva, kao i saveti o uređenju bašte.

Pravo je vreme za kupovinu Dobrog jutra!

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18