Uzgoj salate u plasteniku

Salata se zbog svojih bioloških osobina i kratke vegetacije (50-110 dana) uspešno gaji u svim oblicima zaštićenog prostora, ali i uz neposredno pokrivanje biljaka sa nekim od sintetičkih materijala (perforirana folija, akril).

U zaštićenom prostoru gaji se najčešće glavičasta salata, dužina vegetacije 55-70 dana. U odnosu na druge varijetete salata daje najveće prinose i kvalitetne glavice.

U zavisnosti od tipa zaštićenog prostora i mogućnosti zagrevanja, salata se može uspešno gajiti u toku ranog proleća, jeseni i zime. Za normalan rast oblačnih dana, a noću 15-18°S u toku sunčanih i oko 14°S u toku oblačnih dana, a noću 5- 8°S. Relativno niske temperature neophodne za rast, omogućuju gajenje u zaštićenom prostoru sa grejanjem i bez njega.

Česta je pretkultura pri gajenju krastavaca i paradajza ili rasada, ili naknadna kultura posle paradajza, paprike i drugih sličnih useva. Vreme setve, sadnje i berbe zavisi od celokupne proizvodnje u zaštićenom prostoru. Najpovoljnija je sukcesivna setva u razmacima od 7 do 20 dana, počev od 15. avgusta pa do početka marta. Uz kontinuiranu sadnju, i dospevanje je postepeno. Pri setvi u avgustu i septembru salata dospeva za 60-70 dana, a u kasnijoj proizvodnji, pri nižim temperaturama, za 60-90 dana. Za zimsku i prolećnu proizvodnju najpovoljniji su objekti sa grejanjem. U zaštićenoj bašti sa grejanjem uspešno se gaje sorte: luro, lesi, orba, renata, pandora, majska kraljica. Za proizvodnju salate zemljište se mora dobro pripremiti, odmah po skidanju prethodnog useva.

U toku jeseni, zime i ranog proleća salata najbolje uspeva u objektima sa dopunskim grejanjem , gde se može održati optimalna temperatura. Temperatura se reguliše u zavisnosti od intenziteta osvetljenosti. Tako je noćna temperatura 4-10°S u vreme oblačnih dana.

Nebojša Božović, PSSS Kosovska Mitrovica

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo