Uzgoj tovnih ćurića

Uzgoj ćuraka je veoma osetljiv, a možda je i najzahtevnija vrsta životinja za uzgoj. Za dobar prirast i zdravstveno stanje potrebno je ispuniti tri osnovna parametra: dobar ambijent, odličan kvalitet jednodnevnih ćurića i vrhunsku stočnu hranu.

Za jednodnevne ćurke neophodno je obezbediti temperaturu od 36-38 stepeni C i svake sedmice spuštati za oko 3 stepena C, odnosno, svaki drugi dan za 0,5 stepeni C, dok temperatura prostirke treba da iznosi oko 32 stepena C, a debljina od 12-15 cm. Pošto ćurići slabo vide, traže dobro osvetljenje prostorije. Treba im obezbediti dovoljno prostora za pojila i hranilice, ne useljavati prve nedelje više od 12-13 ćuraka, a kasnije 4 ćurke na jedan metar kvadratni.

Pri kupovini jednodnevnih ćurića treba gledati da nemaju deformiteta, raskrečenih nogu, isčašenja nogu, deformiteta prsta i sl. Jednodnevni ćurići ne znaju da piju vodu i konzumiraju hranu, tako da ih prvih dana treba učiti. Na početku tova ćurići su osetljiviji i otpornost stiču s oko 8 sedmica.

Ćurići koriste četverofazni sistem ishrane, predstarter, starter, grover i finišer smešu.

Predstarter smeša sa 28 % sirovih proteina koristi se od 0-4 nedelje;

Starter smeša sa 24 % sirovih proteina koristi se od od 5-8 nedelje;

Grover smeša sa 20 % sirovih proteina koristi se od 9-13 nedelje;

Finišer smeša sa 16 % sirovih proteina koristi se od 14 nedelja do kraja tova.

U prve tri smeše (predstarter, starter i grover) koristi se kokcidiostatik, lek protiv kokcidioze, dok u finišeru ne sme da ga bude.

Stočna hrana mora biti odličnog kvaliteta, da hemijski zadovoljava potrebe jedinke, bakteriološki i mikrobiološki ispravna. Svi nutrijenti, proteini, masti, aminokiseline, vitamini i minerali moraju obezbediti potrebe ćurića i biti adekvatno izbalansirani. Bolje je koristiti hranu u peletiranom obliku iz više razloga, hrana je termički obrađena, bolja je i brža konzumacija hrane, manji rastur hrane.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18