MLADI KROMPIRIĆI MAJSKOJ TZRPEZI
Mladi krompirići su pravo prolećno blago. Sa tankom, nežnom ljuskom i blago – slatkastim ukusom brzo se pretvaraju u pravu zvezdu prolećne trpeze. Zbog visokog sadržaja vode i niskog nivoa skroba, mladi krompirići su mekši, pa samim tim i lakši za pripremu od takozvanog starog krompira.
Njihova glatka i tanka ljuska lako se skida prstima ili četkom, a mnogi kulinari je i ostavljaju tokom pripreme. Najbolje ih je spremati sveže, odmah posle vađenja iz zemlje. O ukusu mladih krompirića nema potrebe ni raspravljati, već toj čaroliji za nepca samo treba dodati saznanja o bogatstvu plodova vitaminom C, kalijumom i vlaknima.
Zbog nižeg sadržaja skroba od zrelog krompira, lakši su za varenje. Mogu se peći, kuvati, pržiti, pa čak i grilovati. Odlično se slažu sa ruzmarinom, timijanom ili mirođijom. Služe se kao prilog uz meso, ribu ili kao obrok salata sa ostalim prolećnim povrćem. Mladi krompirići mogu da se kuvaju u slanoj vodi sa lovorovim listom, koji će im dati posebnu aromu, uz dodatak maslinovog ulja.
Tek skuvani i malo ohlađeni mladi krompirići često se kratko i na jakoj vatri zapeku u rerni. Na taj način se postiže hrskavost spolja, dok su unutra meki i sočni. Mogu da se začine i sa malo soli i maslaca, ali ukusni su i ako se preliju mešavinom meda, senfa i belog luka.

Pečeni s belim lukom i ruzmarinom
Sastojci:
- 500 g mladih krompira,
- 3 čena belog luka,
- 2 grančice svežeg ruzmarina,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- so i biber po ukusu.
Priprema:
Oprati mlade krompiriće i preseći ih na pola, a ako su sitni, ostaviti ih cele. Staviti ih u pleh, dodati maslinovo ulje, sitno seckani beli luk i listiće ruzmarina. Posoliti i pobiberiti. Peći u rerni na 200°C 30 do 40 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
U pavlaci sa kaprom
Sastojci:
- 500 g mladih krompira,
- 200 ml kisele pavlake,
- 1 kašika putera,
- 2 kašike seckanog svežeg kapra,
- so i biber po ukusu.
Priprema:
Skuvati cele mlade krompiriće u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Na tiganju istopiti puter i dodati kuvane krompire. Malo ih prepeći, pa dodati pavlaku i kapar. Promešati i dinstati još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Služiti toplo.
Sa medom i senfom
Sastojci:
- 500 g mladih krompira,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 1 kašika senfa,
- 1 kašika meda,
- 1 kašika limunovog soka,
- so i biber po ukusu.
Priprema:
Oprati krompiriće i preseći ih na polovine. U činiji pomešati maslinovo ulje, senf, med i limunov sok. Dodati krompire u marinadu, promešati i poređati u pleh. Peći u rerni na 200°C oko 30 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Sa jogurtom i mirođijom
Sastojci:
- 500 g mladih krompira,
- 200 ml gustog jogurta,
- 1 kašika maslinovog ulja,
- 1 čen belog luka (sitno iseckan),
- 1 kašika seckane mirođije,
- 1 rotkvica,
- 1 mladi crni luk,
- so i biber po ukusu.
Priprema:
Skuvati krompiriće u slanoj vodi, procediti ih i ostaviti da se prohlade. U činiji pomešati jogurt, sitno seckan beli luk, maslinovo ulje, rotkvice, mladi luk i mirođiju. Dodati krompire u sos, lagano promešati i poslužiti rashlađeno.
Sa dimljenom Paprikom i parmezanom
Sastojci:
- 500 g mladih krompira,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 1 kašičica dimljene paprike,
- 50 g rendanog parmezana,
- so i biber po ukusu.
Priprema:
Krompiriće preseći na polovine. U činiji ih pomešati sa maslinovim uljem, dimljenom paprikom, solju i biberom. Poređati u pleh i peći u rerni na 200°C oko 30 minuta. Pred kraj pečenja posuti parmezanom i peći još 5 minuta dok se sir ne istopi.

100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
949 rsd + PTT troškovi
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Tel: 069 11 54 004