Veliki izazovi pred proizvođačima paprike na otvorenom – kako zaštititi zasade

Na području Srbije, počela je proizvodnja paprike na otvorenom. Na najvećem broju parcela predstoji rasađivanje paprike u narednim danima (ove godine je rasađivanje kasnilo zbog hladnih noći, pa su proizvođači odložili sadnju). Na malom broju površina, rasađivanje je sprovedeno u proteklom periodu, i usevi su u fazi 6-8 listova.

Što se tiče paprike iz direktne setve, na najvećem broju planiranih površina setva tek predstoji, a na manjem broju površina paprika je u fazi nicanja i pojave kotiledona.

Na usevima paprike iz obe proizvodnje pregledom se registuje prisustvo lisnih vaši na naličju listova. Ovo upućuje na veliki oprez – u proizvodnji paprike vaši mogu pričiniti značajne štete imajući u vidu njihovu sposobnost da prenose veoma destruktivne biljne viruse.

Ukoliko dođe do zaraze biljaka paprike u početnim fazama razvoja, može doći do izuzetno velikih šteta i gubitaka u proizvodnji. Zato je ključno odmah reagovati, suzbiti vaši i sprečiti rane zaraze!

U narednim danima očekuje se porast temperature, što će dodatno podstaći aktivnost vaši. Preporučujemo redovno praćenje prisustva vaši na parcelama i pravovremenu zaštitu, kako bi se sačuvale mlade biljke od virusnih infekcija.

Preporuke za suzbijanje vaši:

Za papriku iz direktne setve (u fazi kotiledona) preporučuju se insekticidi iz grupe piretroida, koji će ispoljiti brzo delovanje, kao što su oni na bazi: au-fluvalinat-a ili deltametrin-a.

Za papriku iz rasada, osim pomenutih, mogu se koristiti i insekticidi na bazi flonikamida, acetamiprida ili flupiradifurona, jer je biljka u naprednijoj fazi razvoja i preparati se bolje usvajaju.

Ključna mera u kontroli virusnih bolesti je upravo suzbijanje vaši kao prenosilaca virusa, ali i suzbijanje korova koji mogu biti rezervoar zaraze!

Prema trenutnim prognozama, od ponedelja se najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem bakteriozne pegavosti lista paprike.

Proizvođačima se preporučuje zaštita paprike pred najavljene padavine primenom nekog od registrovanih preparata na bazi bakra.

Izvor i foto: PIS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime