Veliki povrtar u maloj bašti

Napokon ste iskrčili „šikaru“ koju je stvorio ukrasni grm, izvadili kržljavu voćku koja davno nije donela nijedan plod, počupali korov, prekopali travu, i to sve na osunčanom delu okućnice. Uz malu popravku zemlje, mogla bi tu da bude bašta. Paradajz, paprika, luk, salata, rotkvice, bosiljak, majčina dušica…

Ipak, ne može sve da se „gura“ u maloj bašti. Tačno, ne može u isto vreme, ali može na smenu. Zato valja napraviti plan, odabrati vrste koje su omiljene u porodici, malo bolje upoznati svaku od njih, temeljno pročitati biologiju, uslove koje traži i na kraju naučiti s kojim vrstama se koja slaže, a koje se međusobno ne trpe. I ne zaboravite, biljke s plićim korenom mogu da se posade u stare plastične posude, one s dubljim u buriće, začinske biljke u žardinjere koje se mogu postaviti i ukraj betonske staze. Važno je da se svaka biljka može zalivati.

Koje su to nepoželjne pozicije za sadnju, kakav apetit ima koje povrće i koje su mu dobre, a koje loše komšije, pročitajte u nastavku teksta…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime