Насловна ВЕСТИ Вијентам направио вакцину против афричке куге свиња

Вијентам направио вакцину против афричке куге свиња

205

Вијетнам је развио вакцину против афричке куге свиња у сарадњи са САД и има за циљ да постане први глобални извозник, пренео је Новосадски институт за ветеринарство.

Овај вирус који је иначе безазлен за људе, десетковао је полулације свиња у Вијетнаму 2019.године, а милиони животиња убијени су након избијања епидемије у Монголији, Камбоџи, Хонг Конгу и континенталној Кини.

Као последица овога, цена свињетине је драстично порасла, а Вијетнам је највише погођен овом болешћу у Југоисточној Азији.

-Производња и комерцијална регистрација вакцине је историјски догађај. Сигурно да ћемо производити вакцину против свињске куге за домаћу превенцију и такође је циљ да је извозимо – наводи заменик министра пољопривреде и руралног развоја Пхунг Дуц Тиен.

Међутим, званичници нису дали временски оквир за увођење вакцине или било какве назнаке о капацитетима Вијетнама да је произведе у великом обиму. Од 2020. вијетнамски истраживачи су радили са научницима из Сједињених Држава на НАВЕТ- АСФВАЦ.

Институт за пољопривредна истраживања Министарства пољопривреде САД је послао званично писмо Одељењу за здравље животиња Вијетнама потврђујући да је вакцина НАВЕТ-АСФВАЦ безбедна и ефикасна. Имунитет добијен вакцином траје шест месеци.

Званична дозвола за промет за Вијетнам издата је почетком јуна, а у употребу је пуштено првих 600.000 вакцина. Уколико се добро покажу,  вакцинација ће се дозволити у читавом Вијетнаму.

Извор: Агросмарт

Фото: Pixabay