Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД ВИНАРИЈА ВИНУМ: Млади пиноле – лепршав и свеж

ВИНАРИЈА ВИНУМ: Млади пиноле – лепршав и свеж

560
Фото: Р. Хаџић

Винарија „Винум“ из Сремских Карловаца пре три године уврстила се у ред оних које су начиниле искорак у производњи додавањем једног младог вина у сопствени асортиман, пружајући на тај начин поклоницима те категорије божанског пића на домаћем тржишту, прилику да осете део атмосфере која трећег четвртка у новембру тресе добар део винског света на нашој планети. Подстакнут култом младих вина који је распрострањен у Француској, Италији , Аустрији, па и земљама у окружењу, власник „Винума“ др Милан Убавић пожелео је у свом подруму нешто што би било пандан божолеу који је куповао у његовој постојбини, Француској. Одлука је пала да то буде пиноле, мадо вино од сорте пино ноар, која с франковком, за сада јесте једина црвена сорта у његовим виноградима.

Прве године наточено је 400 бутеља пинолеа, друге две стотине боца више, а ове 800. Нешто пре трећег четвртка у новембру, када се слави долазак познатог француског божолеа пред винољупце, и „Винум“ отвара бутеље са својим пинолеом. Ове године поштоваоци те винске куће и младог вина, окупили су се 15. новембра у њој и своја непца почастили пинолеом и чарима које носи једно младо вино у себи – лепршавошћу, свежином, ароматичношћу…

Фото: Р. Хаџић

 – Желели смо да, попут Мађара, Румуна, Аустријанаца, Италијана, Француза, који славе празник младог вина, направимо нешто што би било попут божолеа и тако је од грожђа из нашег винограда настао пиноле – објаснио је др Милан Убавић. – Пиноле ове године прославља трећи рођендан, а направљен је од грожђа пино ноар, које је до пре само два месеца било у винограду.

 „Винумов“ пиноле приписује се младом енологу Јовици Урошевићу, који се пре неколико година придружио тиму ове винарије.

– Када сам крајем 2016. дошао у „Винум“ др Милан Убавић је желео да за 2017. направимо младо вино, које је до тада куповао у Француској и другим земљама, као нешто што би било каратеристично само за нас – обајшњава Јовица Урошевић. – Између црвених сорти – франковке и пино ноара које имамо у виноградима, определили смо се за ову другу јер доспева доста раније у односу на франковку, таман да од ње можемо да до тог традиционалног трећег четвртка у новембру, када се слави младо вино, избацимо на тржиште наш пиноле. По методи карбонске мацерације, мало другачијој од технологије за остала црвена вина , која поспешује излучивање ароматичних, бојених и других материја које су концентрисане у покожици бобице, захваљујући чему, тако произведено младо вино садржи жељену свежину, арому разног воћа, лепе и лаке киселине.

Пино ноар се, каже Урошевић, одлично показује у улози младог вина. Разлог је у томе што нема пуно јаких, агресивних танина, попут кабернеа и марселана који сазревају касније.

Суштина свега, напомиње Урошевић, јесте да се направи вино које ће се попити до нове године, младо, свеже и ароматично. Да су винољупци добро реаговали на овај „Винумов“ новитет, најбоље говори податак да је прошле године пиноле у рекордном времену нашао пут до њих.

Фото: Р. Хаџић

Пенушац од грашца

Совињон блан, траминац, шардоне, италијански ризлинг илити грашац, семијон, мускат жути, пино ноар и франковка, сорте су које се узгајају у „Винумовим“ виноградима. Догодине је у плану садња совињон блана, марселана и каберне франа на хектар и по, и с тим увећањем, „Винум“ ће поседовати осам хектара винограда. Купажа каберне франа, франковке и марселана нешто је ка чему се тежи у тој кући. Квалитетна сортна вина карактеристика су „Винума“, али своје место нашла је међу њима и купажа „мустра“, коју чине мускат жути и траминац. Последњих година у „Винуму“ настоје да грашац подигну на виши ниво у Србији, тако су прошле године од њега произвели пенушац, а ове године први пут пробали да га сместе у барик и начине од њега структурније вино. Грашац и совињон блан су нешто по чему је „Винум“ препознатљив.

З.М.

Добро јутро број 572 – Децембар 2019