Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД VINARIJA VINUM: Mladi pinole – lepršav i svež

VINARIJA VINUM: Mladi pinole – lepršav i svež

714
Фото: Р. Хаџић

Vinarija „Vinum“ iz Sremskih Karlovaca pre tri godine uvrstila se u red onih koje su načinile iskorak u proizvodnji dodavanjem jednog mladog vina u sopstveni asortiman, pružajući na taj način poklonicima te kategorije božanskog pića na domaćem tržištu, priliku da osete deo atmosfere koja trećeg četvrtka u novembru trese dobar deo vinskog sveta na našoj planeti. Podstaknut kultom mladih vina koji je rasprostranjen u Francuskoj, Italiji , Austriji, pa i zemljama u okruženju, vlasnik „Vinuma“ dr Milan Ubavić poželeo je u svom podrumu nešto što bi bilo pandan božoleu koji je kupovao u njegovoj postojbini, Francuskoj. Odluka je pala da to bude pinole, mado vino od sorte pino noar, koja s frankovkom, za sada jeste jedina crvena sorta u njegovim vinogradima.

Prve godine natočeno je 400 butelja pinolea, druge dve stotine boca više, a ove 800. Nešto pre trećeg četvrtka u novembru, kada se slavi dolazak poznatog francuskog božolea pred vinoljupce, i „Vinum“ otvara butelje sa svojim pinoleom. Ove godine poštovaoci te vinske kuće i mladog vina, okupili su se 15. novembra u njoj i svoja nepca počastili pinoleom i čarima koje nosi jedno mlado vino u sebi – lepršavošću, svežinom, aromatičnošću…

Foto: R. Hadžić

 – Želeli smo da, poput Mađara, Rumuna, Austrijanaca, Italijana, Francuza, koji slave praznik mladog vina, napravimo nešto što bi bilo poput božolea i tako je od grožđa iz našeg vinograda nastao pinole – objasnio je dr Milan Ubavić. – Pinole ove godine proslavlja treći rođendan, a napravljen je od grožđa pino noar, koje je do pre samo dva meseca bilo u vinogradu.

 „Vinumov“ pinole pripisuje se mladom enologu Jovici Uroševiću, koji se pre nekoliko godina pridružio timu ove vinarije.

– Kada sam krajem 2016. došao u „Vinum“ dr Milan Ubavić je želeo da za 2017. napravimo mlado vino, koje je do tada kupovao u Francuskoj i drugim zemljama, kao nešto što bi bilo karateristično samo za nas – obajšnjava Jovica Urošević. – Između crvenih sorti – frankovke i pino noara koje imamo u vinogradima, opredelili smo se za ovu drugu jer dospeva dosta ranije u odnosu na frankovku, taman da od nje možemo da do tog tradicionalnog trećeg četvrtka u novembru, kada se slavi mlado vino, izbacimo na tržište naš pinole. Po metodi karbonske maceracije, malo drugačijoj od tehnologije za ostala crvena vina , koja pospešuje izlučivanje aromatičnih, bojenih i drugih materija koje su koncentrisane u pokožici bobice, zahvaljujući čemu, tako proizvedeno mlado vino sadrži željenu svežinu, aromu raznog voća, lepe i lake kiseline.

Pino noar se, kaže Urošević, odlično pokazuje u ulozi mladog vina. Razlog je u tome što nema puno jakih, agresivnih tanina, poput kabernea i marselana koji sazrevaju kasnije.

Suština svega, napominje Urošević, jeste da se napravi vino koje će se popiti do nove godine, mlado, sveže i aromatično. Da su vinoljupci dobro reagovali na ovaj „Vinumov“ novitet, najbolje govori podatak da je prošle godine pinole u rekordnom vremenu našao put do njih.

Foto: R. Hadžić

Penušac od grašca

Sovinjon blan, traminac, šardone, italijanski rizling iliti grašac, semijon, muskat žuti, pino noar i frankovka, sorte su koje se uzgajaju u „Vinumovim“ vinogradima. Dogodine je u planu sadnja sovinjon blana, marselana i kaberne frana na hektar i po, i s tim uvećanjem, „Vinum“ će posedovati osam hektara vinograda. Kupaža kaberne frana, frankovke i marselana nešto je ka čemu se teži u toj kući. Kvalitetna sortna vina karakteristika su „Vinuma“, ali svoje mesto našla je među njima i kupaža „mustra“, koju čine muskat žuti i traminac. Poslednjih godina u „Vinumu“ nastoje da grašac podignu na viši nivo u Srbiji, tako su prošle godine od njega proizveli penušac, a ove godine prvi put probali da ga smeste u barik i načine od njega strukturnije vino. Grašac i sovinjon blan su nešto po čemu je „Vinum“ prepoznatljiv.

Z.M.

Dobro jutro broj 572 – Decembar 2019