Vinarstvo i vinogradarstvo kao privredni potencijal

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „Vinarstvo i vinogradarstvo kao privredni potencijal u Srbiji“. Nacionalna strategija razvoja vinarstva i vinogradarstva, mogućnost osnivanja Instituta za vinogradarstvo i aktuelni podsticaji države samo su neke od tema o kojima se razgovaralo. 

U ime organizatora konferencije sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Mladen Petković istakao je da će Privredna komora Vojvodine biti partner u procesu razvoja i sprovođenja te strategije. Pozdravljajući učesnike predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je komora mesto okupljanja privrednika i da će i dalje nastaviti da pomaže razvoj i promociju vojvođanskih vinara.

Govoreći o usvojenoj Strategiji o vinarstvu i vinogradarstvu – dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle sedmice Dragan Krgović, vinarija „Krgović“, koji je i sam dao doprinos u njenom kreiranju istakao je da je ovaj dokumenat važan jer se donosi prvi put a vinarstvo je prepoznato kao strateška grana.

Marko Malićanin, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije istakao je da je usvojena strategija obradovala sve one koji pripadaju toj branši jer je godina na izmaku teška, a kako je istakao čeka nas i težak oporavak. Upravo strategija je definisala i set mera – pravilnik o podsticajima koji su već u primeni i značajno su olakšali vinogradarima čitavu godinu. Posebni ciljevi u strategiji određeni su prema razvoju proizvoda koji se odnose na identitet. Utvrđeni je potreba i za prilagođavanjem obrazovnog kao i naučnog segmenta prema usmerenom proučavanju ove grane.

Aleksandar Vinčić, vinarija „Vista Hil“, istakao je da su se u stvari vinari skupili oko zajedničke ideje i iz toga je i nastalo Udruženje „Srem- Fruška Gora“ te se preko pojedinaca i udruženja ideje zaokružuju u Savezu i realizuju u zakonskim okvirima.

Posle prepoznavanja značaja razvoja vinarstva postavlja se pitanje da li je sazrelo vreme da otvaranjem Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo. Profesor dr Dragoslav Ivanišević istakao je da je ovo vreme, dugoročno gledano, pozitivnog trenda za srpsko vinarstvo. Formiranjem strategije, ističe Ivanišević, krenulo se od polaznih činjenica a svakako je kaže potrebno prilagoditi obrazovni sistem ovoj oblasti.

Učesnici konferencije govorili su i o aktuelnim podsticajima i kao i novim tržištima i mogućnostima za plasiranjem proizvoda na tržišta koja nisu dovoljno eksploatisana.

Gordan Bašić, predsednik Udruženja „Srem – Fruška Gora“ govorio je o značaju izvoza domaćih vina na tržište Kine, udruživanju i pronalaženju partnera na tamošnjim tržištima.

Konferenciju održanu u Privrednoj komori Vojvodine pratila je i publika preko platforme expoonline.rs koja je aktivna i realizuje programe tokom onlajn Međunarodnog sajma poljoprivrede.

Izvor: RTV

Foto: Privredna komora Vojvodine

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18