Voditi računa o Kompatibilnosti podloge/plemke

Intenzivna proizvodnja povrća, pre svega u zaštićenom prostoru, suočava se sa velikim problemima. Konstantno gajenje biljaka na istom prostoru, bez poštovanja plodoreda, predstavlja ograničavajući faktor proizvodnje. Međutim, najveći problemi su nastali zabranom upotrebe metil bromida koji je pored nematocidnog i insekticidnog dejstva, imao izražena i fungicidna i herbicidna svojstva, pa se kao takav uspešno koristio za dezinfekciju zemljišta zaštićenih prostora. Borba protiv patogena i zemljišnih štetočina predstavlja ozbiljan problem, pošto je reč o organizmima koji se izrazito teško suzbijaju u toku proizvodnje. Osim toga, na tržištu pesticida prisutan je ograničen broj delotvornih preparata za njihovo suzbijanje. To je bio jedan od osnovnih i inicijalnih razloga širenja proizvodnje kalemljenog rasada povrća. Tokom proizvodnje takvih biljaka uočene su kasnije i mnoge druge prednosti zbog kojih je trend kalemljenja rasada povrća u stalnom porastu.

U Srbiji je kalemljen rasad u prošlosti bio vezan, pre svega, za proizvodnju lubenice, dok je u poslednjih 10-tak godina, korišćenje kalemljenog rasada doživelo pravu ekspanziju, posebno u proizvodnji paradajza u zaštićenim prostorima. I pored toga što u Srbiji postoje specijalizovani proizvođači rasada povrća, oni još uvek nemaju, pre svega, tehničkih mogućnosti da rasad kaleme. Iz tog razloga se kalemljen rasad povrća uvozi najviše iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Holandije. Treba naglasiti, da imamo i uspešne proizvođače koji kalemljenje obavljaju za sopstvenu proizvodnju.

Na početku, kalemljenje lubenice imalo je za cilj smanjenje štete koje prouzrokuju zemljišni patogeni, prvenstveno Fusarium oxysporum. Međutim, danas je osnovni cilj kalemljenja rasada povrća, pre svega, vezan za povećanje prinosa i kvaliteta plodova, kombinovanjem podloge tolerantne na bolesti, neke fiziološke probleme ili stres, sa genetički superiornom plemkom. Pored toga, upotreba kalemljenih biljaka u proizvodnji povrća može smanjiti upotrebu mineralnih đubriva i pesticida, čineći tu proizvodnju ekološki prihvatljivom.

Šta se trenutno najviše kalemi, kako se kalemi i kakvo zemljište je potrebno kalemima pročitajte u nastavku teksta…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18