Vreme je za jesenji tretman koštičavog voća preparatima na bazi bakra!

Proizvođačima se preporučuje da u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena, prouzrokovača bolesti kao što su: sušenje cvetova, grana i grančica i truleži ploda koštičavog voća (Monilinia spp.), kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans), šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum), rogač šljive (Taphrina pruni), pegavost lista trešnje i višnje (Blumeriella jaapii), rak i izumiranje grana koštičavog voća (Pseudomonas syringae) kao i drugih bakterioznih oboljenja,  kada opadne oko 70% lisne mase, sprovedu jesenji tretman zasada koštičavog voća nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:

  • Grifon SC (a.m. Cu iz bakar-oksihlorida + bakar-hidroksid) 4 l/ha  (šljiva) ili
  • Curenox 50 WP (a.m.bakar iz bakar oksi-hlorida)  1,5-2 kg/ha (šljiva i višnja) ili
  • Cuproxat (a.m. Cu iz bakar-sulfata trobaznog) 0,2% (šljiva i višnja) ili
  • Everest (a.m. Cu iz bakar-hidroksida)  0,6-0,8% (šljiva); 1,4-1,8 l/ha (višnja) ili
  • Fungohem SC (a.m..Cu iz bakar-hidroksida) 1-1,5% (višnja) ili
  • Bakarni oksihlorid 50 (a.m.Cu iz bakar-oksihlorida) 0,75% (šljiva i višnja) ili
  • Oxitec 25% hi bio (a.m.Cu iz bakar-oksihlorida) 3 kg/ha (šljiva).

Ovu hemijsku meru zaštite treba sprovesti po mirnom, toplom i suvom vremenu uz utrošak veće količine vode kako bi se omogućila što bolja pokrivenost biljaka preparatom.

Takođe, pre sprovođenja hemijskih mera zaštite preporučuje se i sprovođenje agrotehničkih mera nege zasada gde god je to moguće: uklanjanje i uništavanje obolelih, suvih i polomljenih grana i mumificiranih plodova iz voćnjaka.

Tekst i foto: PIS Srbija

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime