Za hektar šećerne repe dogodine 35.000 dinara subvencija

Proizvodnju šećerne repe u 2023. godini država Srbija podržaće sa 35.000 dinara po hektara, navodi se u Uredbi koju je donela vlada Srbije.

Na novac će moći da računaju nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva upisani u Registar, ako se nalaze u aktivnom statusu sa prijavljenim površinama pod ovom kulturom.

Državna podrška će biti po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, a najviše do 500 hektara.

Uslov je ostvareni prinos od najamnje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

Proizvođači će finansijsku podršku ostvarivati preko proizvođača šećera.

Poljoprivredni proizvođač će pravo na državni novac ostvariti ukoliko je celokupan prinos repe na ugovorenim površinama isporučio proizvođaču šećera.

Zahtev za odobravanje finansijske podrške biće podnošen preko javnog poziva Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno