Za pranje grožđa voda nije dovoljna

Pre pripreme bilo kakve zimnice i dalje prerade, bobice grožđa valja dobro oprati, ocediti i prosušiti. Kada grožđe kupite na pijaci i niste sigurni u kakvom okruženju je sazrevalo, za pranje vam nije dovoljna samo čista voda. Može se napraviti rastvor od jednog litra jabukovog sirćeta i 10 l destilovane vode u kojem se, bobice već oprane u čistoj vodi, drže potopljene 5 minuta. Može da se napravi i mešavina od jednog litra belog alkoholnog sirćeta i tri litra vode s česme i u njemu oprane bobice drže 5 do 10 minuta. Efikasan je i rastvor od jedne kašike troprocentnog vodonik – peroksida u kojem bobice ostaju 5 minuta. U nedostatku svega ovoga, dobra je i kuhinjska so. Kašičica soli se rastvori u 200 ml vode i u taj rastvor se grožđe namače dva minuta.

Posle svakog potapanja bobice valja isprati čistom vodom, procediti da se oslobode vode i malo prosušiti. Ako ne želite semenke, bobice prepolovite i uklonite ih.

Piše: Svetlana Mujanović

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime