Zapalila se deponija, izgorela i pšenica

Žitelji sela Rakovac, kod Bujanovca, na Svetog Jovana nisu mogli da otvore prozore na kućama od dima koji se širio iz pravca opštinske deponije, koja se nalazi u ataru njihovog sela. Da nevolja bude veća vatra se proširila i na okolne njive sa pšenicom, koja je vrlo brzo izgorela.

Stanovnik ovog sela Dragan Nakić procenjuje da je pšenica izgorela na više od dva hektara i da su vlasnici parcela pretrpeli ogromnu štetu. On je, međutim, imao više sreće od drugih jer je neposredno pre izbijanja požara požnjeo svoju parcele sa žitom.

– To sam uradio kada sam primetio da se tih dana deponija dimi na jednom svom delu. Iako je vrlo brzo sanirano posumnjao sam da može ponovo buknuti i požnjeo sam pšenicu na njivi koja se graniči sa deponijom – kazuje Nakić.

Nažalost seljani kojima je pšenica izgorela nisu bili tako oprezni, te su ostali bez roda, a nastalu štetu će pokušati da nadomeste na sudu.

– Posle ovakvog požara sa ovih njiva niko od nas neće moći da računa na prinose u narednih pet godina – tvrdi Nakić ističući da je pokušao svoju njivu da poore, ali to nikako nije mogao da uradi jer je zemlja što od sunca, što od vatre toliko suva da u nju plug nije mogao da uđe.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime