Zaštita trešnje i višnje posle branja

Trešnja i višnja ubrajaju se u profitabilne voćne vrste upravo zbog relativno niskih troškova proizvodnje, mogućnosti mehanizovane berbe, ali i brzog sazrevanja jer se na taj način smanjuje rizik od oštećenja grada i visokih temperatura preko leta.

Kada je reč o trešnji, ona ima izrazito sezonski karakter potrošnje i pretežno se koristi u svežem stanju dok je višnja, kao visokodelikatesna vrsta, važna prerađivačka sirovina, ali i izvozna na međunarodna tržišta.

Trenutno je berba navedenih voćnih vrsta završena ili se privodi kraju. Oslobađanje biljke od roda već krajem juna omogućava nesmetano formiranje rodnih pupoljaka za narednu sezonu. Ono što predstavlja problem u proizvodnji jeste gljiva Coccomices hiemalis, koja je prouzrokovač pegavosti lišća.

Mrka pegavost lista višnje i trešnje jedna je od najopasnijih bolesti jer izaziva prevremeno opadanje lista tokom leta, koje može da dovede do ponovnog cvetanja voćaka u tekućoj sezoni. Ukoliko do cvetanja i ne dođe, rod u narednoj godini biće izuzetno umanjen jer se usev nije dobro pripremio za zimski period i biljka nije imala list kojim bi hranila sebe i rodne pupoljke.

U cilju sprečavanja konidijskih infekcija, u toku leta, kao i smanjenja infektivnog potencijala za sledeću sezonu, nakon što se završi sa branjem, neophodno je da se odradi tretman fungicidima na bazi mankozeba ili dodina i to dva puta u razmaku od mesec dana, odnosno, u periodu jul – avgust.

Pored mogućnosti javljanja bolesti, jedan od glavnih problema u uzgoju trešnje i višnje jeste i pojava rđaste grinje. Njeno prisustvo i ishrana uzrokuje bronzavost naličja listova, koje se uvija ka unutrašnjosti, smanjenu fotosintezu i prevremeno opadanje. Sprečavanje daljeg oštećenja može da se postigne primenom akaricida na bazi abamektina. Voćari bi trebalo tretman da izvode ili predveče ili tokom noćnih sati.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno