ZAŠTO JE JESENJA SADNJA VOĆAKA BOLJA OD PROLEĆNE: Biljka bez stresa, koren bez promaje

U zimskom periodu imamo priliv vlage u vidu padavina i zemljište oko korenovogsistema će tih nekoliko meseci do kretanja vegetacije da se slegne. Suština je da vazduh koji je zaostao bude istisnut iz zone korenovog sistema, a on se najbolje istisne vodom.

 Piše: Tanja Prolić

Sadnja stabala je jedan od najvažnijih poljoprivrednih radova i od njenog uspeha zavisi pravilan rast i razvoj voćnih kultura kao i kvalitet i količina roda. Mi smo istraživali zbog čega je jesenja sadnja voćaka bolji izbor od prolećne, kada je najbolje izvršiti jesenju sadnju i za sadnju koje kulture je ipak bolje sačekati proleće. Razgovarali smo o tome sa Bobanom Markovićem iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Smederevu.

Kako kaže, pozna jesenja ili rana zimska sadnja voćaka je najbolji izbor, a to je druga polovina novembra ili početak decembra, kada se računa da je vegetacija apsolutno stala. Dva su glavna razloga za to – apsolutno je smanjen stres kod biljaka, a postoji i dovoljno vremena da vodeni talog siđe u zonu korenovog sistema i istisne vazduh koji je po sadnji ostao na tom mestu, kao i da se zemlja dovoljno slegne zbog žila.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18