Zašto se stvaraju nove sorte paprike

Paprika je jedna od najvažnijih povrtarskih kultura zbog površina koje zauzima. ali i zbog mnogobrojnih oblika njenog korišćenja. Bilo da se koristi sveža ili paprika je bogat izvor vitamina, mineralnih materija i drugih za zdravlje neophodnih organskih jedinjenjaovo su razlozi zbog kojih stručnjaci stalno rade na stvaranju sorti s većim genetskim potencijalom za rodnost i na uvođenju novih tehnologija gajenja. Kako kaže Nataša Prodanović iz PSS Sombor uspeh u stvaranju sorti s većim genetskim potencijalom za prinos najviše zavisi od genetičke varijabilnosti polaznog materijala. Zbog toga je neophodno stalno raditi na povećanju genetičke varijabilnosti paprike.

Prema njenim rečima, oplemenjivanje paprike je permanentan proces koji zavisi od niza faktora, pre svega od ljudi koji rade u ovom procesu, raspoloživih zemljišnih površina, inteziteta proizvodnje i nivoa tehnologije gajenja, broja stanovnika, kao i zahteva tržišta i industrije.

– Osnovni uslov za uspešno oplemenjivanje je definisanje cilja ovog procesa. U slučaju paprike, kod većine programa bitno je da se stvore visokoprinosne sorte, određenog tipa i namene, otporne prema najrasprostranjenijim bolestima i štetočinama, dobre adaptibilnosti i stabilnosti prinosa, naglašava Prodanovićeva.

Na pitanje koji su to osnovni pravci selekcije paprike kod nas ona kaže da je na prvom mestu stvaranje sorti u tipu babure, kapije, paradajz-paprike, turšijare, šipke i feferone, žute ili zelene boje u tehnološkoj zrelosti za proizvodnju u poljskim uslovima, a za različite vidove korišćenja.

– Stvaranje sorti ili F1 hibrida za gajenje u zaštićenom prostoru za ranu proizvodnju i za zelenu pijacu drugi je pravac. Treći, ali ne manje važan je stvaranje sorti paprike za posebne vidove namene – dekorativne i medicinske, kaže Nataša i dodaje da se kod stvaranja novih sorti paprike moraju uzeti u obzir zahtevi koji se odnose na visok prinos, ranostasnost, sadržaj vitmaina i minrelnih materija i drugih organskih jedinjenja. Pored biološke vrednosti, mora se voditi računa o boji, mirisu, izgledu i ukusu ploda. U dobar kvalitet povrtarske paprike spadaju i tanak epidermis i mesnatost. Za industriju je važno čišćenje ploda, što olakšava njena glatka površina, zato je neophodno kod stvaranja sorti voditi računa i o ovom svojstvu.

Piše: J. Bajšanski

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar