Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno utiče na varenje i jača imunitet. Za lekovite moći mušmule znali su još i stari Rimljani. Poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšava vid, jača jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, otklanja bolove u leđima i kolenima. Preporučuje se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, za zaustavljanje krvarenja iz desni… Mušmula popravlja zdravlje tako što obezbeđuje bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju. Time omogućava da se kroz urin eliminišu otrovi iz organizma, ujedno se smanjuje nivo holesterola u krvi što veoma povoljno utiče na celokupno zdravlje. Može da se konzumira sveža, a od nje se prave i sok, čaj, marmelada, likeri, eliksiri…

Zdrav ko dren, kaže se za osobu koja nema zdravstvstvenih tegoba. Izreka je nastala u našem narodu zahvaljujući biljci čiji su crveni plodovi od davnina poznati po blagotvornim svojstvima. Bila je simbol otpornosti, čvrstine duha… Prema predanju, dren je bio drvo naših predaka. Ukoliko ga nije bilo blizu mesta gde su podizali kuće, sadili su ga da porodici donese zdravlje i dugovečnost. Znali su da je dren zdrav od semena do ploda.

Dren sazreva početkom septembra i može se brati do sredine oktobra, što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine. Drenjine su najbolje kada dobiju tamnocrvenu boju, omekšaju i kad su slatkokiselkastog ukusa, obiluju prirodnim šećerom, sadrže organske kiseline, pektine, tanine i izuzetno mnogo vitamina C, čak dvostuko više od pomorandže. U planinskim krajevima naše zemlje gde dren inače uspeva, pravi se aromatična rakija drenovača prepoznatljiva po bledocrvenoj boji.

Naučnici su ustanovili da drenjine, kora stabla i listovi imaju antimikrobno svojstvo. Tanini i pektini iz ploda povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože i sluzokože. Drenjina poboljšava rad jetre i bubrega, i koristi se za detoksikaciju organizma. Čajevi od kore i ploda blagotvorni su kod upale grla, ali se koriste i osobe koje pate od malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijabetesa i za zaceljivanje rana. Drenjine jačaju imunitet, deluju kao diuretik, sprečavaju zadržavanje vode u organizmu, te pomažu snižavanju krvnog pritiska.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle