Zaustaviti botritis

Gljiva Botrytis cinerea, prouzrokovač sive truleži više voćnih vrsta, pravi štetu i na malimana i kupinama. Truli plodovi se uočavaju tek tokom berbe, kada je za zaštitu kasno. Zato sa zaštitom hemijskim preparatima valja početi još u precvetavanju, jer ova gljiva u neblagovremeno zaštićenim zasadima maline i kupine može da umanji rod i do 80 procenata. Gljiva prodire u mlado tkivo u vreme cvetanja ili neposredno posle precvetavanja, kada je optimalno vreme za prvo prskanje.

Dakle, prskanja protiv ove bolesti počinju u fazi cvetanja, a završavaju se pred berbu, uz poštovanje karence upotrebljenog fungicida. U zavisnosti od izbora preparata, ponavljaju se za sedam do deset dana. Koriste se oni na bazi fenheksamida, boskalida, iprodiona, mešavina ciprodinila i fludioksonila, mešavina piraklostrobina i boskalida.

Ne treba zaboraviti da preparate različitih mehanizama delovanja treba rotirati da se kod parazitne gljive ne bi razvila rezistentnost – otpornost na često upotrebljavane fungicide.

S. Malinović

Dobro jutro broj 541 – Maj 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno