Završena 134. Smederevska jesen

Podelom grožđa sa tradicionalnog velikog grozda i simboličnim muljanjem gržđa bosim nogama devojaka, sinoć je završena 134. Privredno kulturna manifestacija “Smederevska jesen”.

Ove godine, zbog povećanog rizika po zdravlje građana zbog epidemije korone, ova tradicionalna jesenja manifestacija, na žalost mnogih Smederevaca i njihovih gostiju, održana je u smanjenom obimu.

Organizacioni odbor ove manifestacije odlučio je da izostavi sve programe koji okupljaju veliki broj ljudi na jednom mestu, pa tako ove godine nije bilo tradicionalnog defilea i vašara u Velikom gradu Smederevske tvrđave.

Centar dešavanja bio je Gradski trg, gde su mnogi posetioci mogli da uživaju u prodajnoj izložbi voća, vina, meda i domaće radinosti, Udruženja žena iz ovoga kraja, dok su se mališani zabavljali uz prigodan dečiji program.

U sva tri dana ove svojevrsne svetkovine, u popodnevnim časovima prisutni su mogli da uživaju u igri i pesmi brojnih folklornih društava, dok su večeri u Vinskom gradu bile rezervisane za lagane koncerte, prilagođene aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Smederevska jesen

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18