Zbog čega  morate biti oprezni s mineralnim đubrivima u voćnjaku?

U voćnjacima bi valjalo plitko obraditi samo zemljište u zoni reda, dok se prostor između redova može zasejati travnim smešama koje svojim rastom povećavaju sadržaj humusa, a otkosima trave, koji se ostavljaju u međuredu, se istovremeno malčira taj prostor.

Primena mineralnih đubriva, a naročito prekomerna upotreba azotnih, dovodi do nagle degradacije humusa. Imajući u vidu da su mikroorganizmi veliki potrošači azota i ugljenika, u uslovima kada se dodaju velike količine azotnih đubriva oni se naglo umnožavaju, a kako im je pored azota neophodan i ugljenik, prisiljeni su da ga troše iz rezervi humusa. Otuda bi dobar savet bio da se pri dodavanju azotnih đuriva obavezno obezbedi i izvor ugljenika. Humati poreklom iz leonardita, vrste uglja s visokim sadržajem huminskih kiselina mogu biti veoma dobro i brzo rešenje.

Foto: Vecteezy

U voćarskoj proizvodnji pri izboru azotnih đubriva, prednost treba dati onim na bazi amonijum-sulfata koja, pored 20 posto azota, sadrže i 24 procenta sumpora. Uopšte govoreći, sulfatni oblici minerala (kalijum sulfat, magnezijum sulfat, sulfati gvožđa) su lakorastvorljivi, pristupačni oblici minerala i sadrže znatne količine sumpora koji je važna karika u formiranju stabilnog humusa. Za sulfate je karakteristično da imaju nizak indeks salaniteta, za razliku od hlorida koji u visokim dozama deluju i kao biocidi (biološki pesticidi). Najčešći oblik kalijuma u jeftinijim đubrivima je upravo KCl, pa se dugotrajnom upotrebom velikih količina ovog tipa đubriva javlja problem sa smanjenom biološkom aktivnošću zemljišta i gubitkom humusa.

Piše: Dipl. inž. Momir Nedić, PSS služba u Kruševcu

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime