Ukoliko ste ljubitelj zdrave hrane, grickalica od kojih se nećete ugojiti, imate neki zdravstveni problem ili ste vegetarijanac za vas je pravi izbor „Vegeterija“, mala porodična firma na čijem čelu je Dragica Ilić.
– Naš princip rada je bez belog brašna i bez belog šećera, bez mesa, naravno. Što se tiče upotrebe soli, koristimo himalajsku so, hladno ceđeno ulje, ulje od komine i svi proizvodi su pečeni. Imamo i zdrave tortice, koje sadrže urme ili agavu. Imamo paletu slatkiša čitavu paletu jer sam sladokusac ,pa mi je to jako bitno – kroz osmeh priča Dragica. Osim slatkih, tu su i slane delicije, zdrave i hrskave.

– Imamo slane krekere i hlebiće. Pite od pet vrsta brašna, a u hlebiće idu žitarice. Krekeri su neobična varijanta bez glutena, slatko-slana varijanta jer imaju sušeni paradaiz, imaju i urmu u sebi. Čipseve pečemo, oni su od kukuruznog brašna s raznim semenkicama i hladno ceđenim uljem i imamo krekere s prosom i kimom i u njih idu semenke. Bukvalno se suše u peći, malo nam je teško da ih pravimo, ali ih mušterije vole, pa se trudimo – za one koji vole da mackaju, a nisu raspoloženi za preslatke konditorske namaze, Vegeterija proizvodi i kremiće.
– Kremići su od belgijske čokolade s malo šećera od kokosovog cveta i s lešnicima. To su pečeni lešnici koji se samelju i postanu pasta – naglašava vlasnica brenda kojem se okreće sve veći broj ljudi.

– Naši ljudi se sve više okreću zdravoj hrani. Nažalost, to je zato što uglavnom imaju neke zdravstvene probleme, mada je pomalo i pomodarstvo. Sada je in biti vegan – a biti vegan i nije jeftina rabota. Svi veganski proizvodi su skuplji od onih industrijskih jer su i namirnice od kojih se prave skuplje. To, međutim, ne sprečava domaći živalj da uživa u zdravoj ishrani.
– Oni koji zaista vode računa o tome, znaju da su to skuplje namirnice i ne smatraju da su naši proizvodi skupi, ima i skupljih. Sirovine su uglavnom domaće, sem čokolade koja je belgijska. Kupujemo od domaćih proverenih proizvođača – rekla je za Dobro jutro Dragica Ilić.
Zorica Dragojević