Zimska setva rotkvica – minimalna ulaganja, brz povraćaj novca

Zimi, uglavnom koristimo ono što smo preko godine posadili i ubirali. Postoji, međutim, povrće koje se može sejati i gajiti tokom cele zime, naročito u plastenicima, tunelima ili toplim lejama. Zbog kratke vegetacije i skromnih zahteva, idealne su za zimsku proizvodnju i brzu berbu. Rotkvice.

Kada je vreme za zimsku setvu

Zimska setva rotkvica obavlja se od novembra do januara, u zaštićenom prostoru. U plastenicima bez grejanja setva je najčešća krajem novembra i u decembru, dok se u grejanim prostorima može sejati tokom cele zime.

Razmak između redova i biljaka

Za dobar razvoj korena i lakšu negu useva potrebno je poštovati pravilan razmak:

  • Razmak između redova: 15–20 cm
  • Razmak između rotkvica u redu: 3–5 cm

Gušća setva daje sitnije plodove, dok se pravilnim razmakom dobija ujednačen i krupan koren.

Dubina setve

Seme rotkvice se seje plitko, na dubini od 1–1,5 cm. Dublja setva usporava nicanje i može dovesti do deformacije korena. Rotkvica najbolje uspeva na rastresitim, lakim i dobro dreniranim zemljištima neutralne do blago kisele reakcije (pH 5,6–7). Zemlja mora biti bez grudvica i kamenčića, jer tvrdo zemljište izaziva pucanje i nepravilno formiranje korena. Pre setve zemljište treba dobro usitniti i poravnati i formirati gredice.

Oprezno sa đubrivom, jer rotkvice imaju kratku vegetaciju i ne podnose prejako đubrenje, izbegavajte velike količine azota jer dovode do bujanja lista, a koren je sitan i šupalj. Kako koren ne bi bio ljut i drvenast potrebno je da ih umereno i redovno zalivate, to je ključ uspeha. Optimalna temperatura za rast je 10–18°C.  Berba se obavlja 30–45 dana nakon setve, u zavisnosti od sorte. Zimska setva rotkvica omogućava sveže i zdravo povrće u periodu kada ga je najmanje, uz minimalna ulaganja i brz povraćaj.

Tekst: R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno