Vino i hrana – idealna kombinacija za praznike

Na manifestaciji “Nedelja italijanske kuhinje u svetu”, između ostalog predstavljena su italijanska vina iz tri renomirane vinarije: Picolato, Reboli i Colefrisio. Zorica Ninković Gajić, predstavnica firme “Cerpromet” naglašava da je cilj njihovog prisustva bio da publici predstave posebna i pažljivo odabrana vina koja kombinuju tradiciju, kvalitet i jedinstvenu aromu Italije.
-Istakla bih crveno vino Apassimento, belo vino od grožđa Pinot Noir i Magnolia Colefrisio, vino koje miriše na magnoliju i cvetne note. Iako u njemu nema dodatka magnolije, karakter vinograda blizu Jadranskog mora i specifična klima daju grožđu jedinstvenu aromu i ukus. Magnolia je vino koje u sebi nosi priču o podneblju, suncu i umeću vinara, što ga čini posebnim i nezaboravnim. Stručni vinari pažljivo kombinuju sve procese fermentacije i odležavanja kako bi se postigla savršena ravnoteža između arome, ukusa i teksture. Magnolia je vino koje odiše elegancijom i sofisticiranošću, ali je istovremeno pristupačno i veoma prijatno za degustaciju – ističe Zorica.

O penušavcima vinarije Riboli, ona objašnjava:
-Sentigrami je suv penušavac, dok je Zerogrami polusuvi. Penušava vina su idealna za praznične trenutke, za nazdravljanja i svečanosti, jer dodaju radost i posebnu energiju svakom okupljanju. Ljudi ih najčešće biraju za Novu godinu ili pravoslavnu Novu godinu, kada žele da proslave u svečanom tonu.
Vinarija Picolato, sa severa Italije, donela je Pinot Grigio i Rose u boci koju nazivaju „šišarka“, posebno dizajniranoj tako da se kasnije može koristiti za pravljenje raznih predmeta.
-Vina picolato spadaju u kategoriju organskih vina, što znači da su vinogradi uzgajani u kontrolisanim uslovima, bez upotrebe pesticida i životinskih ostataka. Ova vina su veoma cenjena u Italiji i među ljubiteljima kvalitetnog vina, jer spajaju čist ukus, aromu i ekološku proizvodnju – objašnjava Zorica.

Ona takođe ističe raznolikost i univerzalnu privlačnost ovih vina, ali govori i o prazničnim preporukama:
-Srpska publika voli svašta nešto da proba i da istražuje. Za svečanosti poput slava, srpska vinska publika će se pre odlučiti za neke srpske varijante ili ako su u pitanju stranci, odlučiće se za vina koje su malo veće cenovne kategorije Iz Francuske, Italije i Španije. Kad pričamo o slavama, ljudi najčešće ako kupuju vina i to crvena. Konkretno je uvek preporučim apassimento jer bukvalno ide uz sve slatkiše i torte, ali takođe i uz jaka crvena mesa kao što je prasetina. Što se tiče sireva, uz jako crveno vino, ide svi sirevi, od lajt varijanti do oštrih i starih. Apassimento je odličan poklon koje je u cenovnoj kategoriji do 2 000 dinara. Ali ako pričamo o Novoj godini ili pravoslavnoj Novoj godini, ljudi će se pre odlučiti za penušavce, jer žele da nazdrave u ponoć.

Penušavac je generički naziv, dok šampanjac, mora baš da bude iz pokrajine Šampanja. I šampanjac i proseko imaju u sebi mehuriće i oni su gazirana vina. Naravno da bi preporučila nekom da za Novu godinu otvore neko suvo ili polusuvo vino, odnosno da li neko voli da ima neke slasti u sebi pa se on zove polusuvo ili da nema slasti, prosto da je gorče. Međutim, ljudi često vole da kupuju belo vino, ako prave paste i ako imaju lajt sireve. Odnosno ako imaju hranu koja je više sa pecivom, sa testeninom, pre će kupiti belo vino nego crveno. Mada nema pravila, ukusi su različiti – zaključuje Zorica.
Na kraju Gajićka zaključuje:
-Naša misija je da ljubiteljima vina približimo Italiju kroz degustaciju, aromu i priču svakog vina. Volela bih da svako ko proba ova vina, oseti strast vinara, kvalitet grožđa i posebnu energiju koju nose italijanski vinogradi.

Tekst i foto Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime