Насловна ГАЛЕРИЈА Пољопривредни сајам: Четири расе товних говеда у хали 12

Пољопривредни сајам: Четири расе товних говеда у хали 12

782

Један од новина на овогодишњем пољопривредном сајму у Новом Саду је и то што се на једном месту могу видети четири расе товних говеда: херефорд, лимузин, ангус и шароле.

-Статистички гледано, број товних грла у Србији се повећава, а ова врста говедарства може да буде будућност сточарства Србије и извозна шанса за нашу земљу, каже проф. др Снежана Тривуновић, директорка Департмана за сточарство Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

Према њеним речима, на сајму имамо четири излагача који су пионири у товном говедарству.

-Јасно је да увек може да се постигне боље и више али, за почетак, ово је добро. Значај сајамова и изложби стоке и јесте у томе што се показује рад произвођача, струке и науке током годину дана, те су овакве манифестације слика комплетног рада, наглашава Тривуновићева.

Мирослав Киш из околине Суботице узгаја расу лимузин и у сајамској хали 12  изложио је пет грла увезених из Француске. Како Киш каже, проблеми у говедарству су велики јер више нема толико млечних крава.

-Али, раса лимузин има будућност. Ова раса доминантна је у региону и у свету. Када се овај посао ради мора се бити стрпљив . И на почетку смо знали да првих пет година неће бити прихода . Чекали смо да наш производ стигне на наплату. Овај посао се не ради због оловке, он се мора волети. У пољопривреди нико не може све тачно да израчуна и зато увек говорим да радимо са три непознате: колико ће родити, колика ће бити цена и коме робу пласирати. , наглашава Киш.

Како каже ова пољопривривредник цене изложених грла ниже су за 10-20 одсто у односу на оне по којима је платио њихове мајке и очеве. Ипак, он саветује да ко мисли овај посао да ради, сад треба да га започне јер су услови добри.

Међу највећим излагачима у Хали 12 је Фарма „Ђурђевић“ из Инђије. Он је на Сајма донела 20 грла расе (абердин) ангуса и то у неколико категорија: једног приплодног бика, јунице, јунице са теладима и краве са теладима.

Драган Здјелар са фарме Ђурђевић каже да је реч о специфичној раси која и месној индустрији даје прилично квалитетне производе.

-Месо није суво, прожето је капљицама лоја јер је то генетска предиспозиција. Хранимо их силажом коју спремамо током целе године, а отељена грла добијају и додатке, Каже Здјелар.

Он каже да за приплодне јунице и приплодне бикове ове расе има заинтересованих купаца . Женке продаје по цени од 2.300, а мужјаке по цени од 5.000 евра. Грла се увозе из Ирске, Немачке и чешке. До сада су осемењавана вештачки, а у плану је прелазак на природну оплодњу.

Мартин Берзе из „Агро Берзе“ изложио је десетак грла расе шароле. Он је навео да су његова телад, јунице и бикови увезени из Мађарске и Француске за приплод.

Миленко Чутовић из Горњег Милановца изложио је пет грла расе херефорд, као и Адам Бугар из Ечке.

Звезда 88. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду је две тоне тежак бик Мишко који ће 5. октобра имати трећи рођендан. Мишко се родио у Врбници, а сада живи на фарми јунади Пољопривредног газдинства „Прибаковић“ у селу Венчац. Како каже Душан Прибаковић, Мишко је мезимац и за њега је породица емотивно везана јер се од почетка одвајао од осталих бикова, та да су због мирне природе одлучили да га задрже. Мишко дневно поједе око двадесетак килограма концентрата и две бале сена.

Првог дана сајма је у оквиру националне изложбе стоке одржано јавно оцењивање говеда и то грла млечног и товног говедарства . Жири је пажњу посветио сваком детаљу, а резултати ће бити познати до четвртка 23. септембра, када ће бити одржан Дан сточара.

Пише: Јасна Бајшански