Насловна ГАЛЕРИЈА Poljoprivredni sajam: Četiri rase tovnih goveda u hali 12

Poljoprivredni sajam: Četiri rase tovnih goveda u hali 12

928

Jedan od novina na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu je i to što se na jednom mestu mogu videti četiri rase tovnih goveda: hereford, limuzin, angus i šarole.

-Statistički gledano, broj tovnih grla u Srbiji se povećava, a ova vrsta govedarstva može da bude budućnost stočarstva Srbije i izvozna šansa za našu zemlju, kaže prof. dr Snežana Trivunović, direktorka Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, na sajmu imamo četiri izlagača koji su pioniri u tovnom govedarstvu.

-Jasno je da uvek može da se postigne bolje i više ali, za početak, ovo je dobro. Značaj sajamova i izložbi stoke i jeste u tome što se pokazuje rad proizvođača, struke i nauke tokom godinu dana, te su ovakve manifestacije slika kompletnog rada, naglašava Trivunovićeva.

Miroslav Kiš iz okoline Subotice uzgaja rasu limuzin i u sajamskoj hali 12  izložio je pet grla uvezenih iz Francuske. Kako Kiš kaže, problemi u govedarstvu su veliki jer više nema toliko mlečnih krava.

-Ali, rasa limuzin ima budućnost. Ova rasa dominantna je u regionu i u svetu. Kada se ovaj posao radi mora se biti strpljiv . I na početku smo znali da prvih pet godina neće biti prihoda . Čekali smo da naš proizvod stigne na naplatu. Ovaj posao se ne radi zbog olovke, on se mora voleti. U poljoprivredi niko ne može sve tačno da izračuna i zato uvek govorim da radimo sa tri nepoznate: koliko će roditi, kolika će biti cena i kome robu plasirati. , naglašava Kiš.

Kako kaže ova poljoprivrivrednik cene izloženih grla niže su za 10-20 odsto u odnosu na one po kojima je platio njihove majke i očeve. Ipak, on savetuje da ko misli ovaj posao da radi, sad treba da ga započne jer su uslovi dobri.

Među najvećim izlagačima u Hali 12 je Farma „Đurđević“ iz Inđije. On je na Sajma donela 20 grla rase (aberdin) angusa i to u nekoliko kategorija: jednog priplodnog bika, junice, junice sa teladima i krave sa teladima.

Dragan Zdjelar sa farme Đurđević kaže da je reč o specifičnoj rasi koja i mesnoj industriji daje prilično kvalitetne proizvode.

-Meso nije suvo, prožeto je kapljicama loja jer je to genetska predispozicija. Hranimo ih silažom koju spremamo tokom cele godine, a oteljena grla dobijaju i dodatke, Kaže Zdjelar.

On kaže da za priplodne junice i priplodne bikove ove rase ima zainteresovanih kupaca . Ženke prodaje po ceni od 2.300, a mužjake po ceni od 5.000 evra. Grla se uvoze iz Irske, Nemačke i češke. Do sada su osemenjavana veštački, a u planu je prelazak na prirodnu oplodnju.

Martin Berze iz „Agro Berze“ izložio je desetak grla rase šarole. On je naveo da su njegova telad, junice i bikovi uvezeni iz Mađarske i Francuske za priplod.

Milenko Čutović iz Gornjeg Milanovca izložio je pet grla rase hereford, kao i Adam Bugar iz Ečke.

Zvezda 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je dve tone težak bik Miško koji će 5. oktobra imati treći rođendan. Miško se rodio u Vrbnici, a sada živi na farmi junadi Poljoprivrednog gazdinstva „Pribaković“ u selu Venčac. Kako kaže Dušan Pribaković, Miško je mezimac i za njega je porodica emotivno vezana jer se od početka odvajao od ostalih bikova, ta da su zbog mirne prirode odlučili da ga zadrže. Miško dnevno pojede oko dvadesetak kilograma koncentrata i dve bale sena.

Prvog dana sajma je u okviru nacionalne izložbe stoke održano javno ocenjivanje goveda i to grla mlečnog i tovnog govedarstva . Žiri je pažnju posvetio svakom detalju, a rezultati će biti poznati do četvrtka 23. septembra, kada će biti održan Dan stočara.

Piše: Jasna Bajšanski