ТЕМА ДАНА

ИЗДВАЈАМО ЗА ВАС

Од данас, 15. априла 2025. године онлајн претплатници могу читати мајски број ревије Добро јутро

ВЕСТИ

Зауставити увоз лажног сира

0
Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља затражило је хитан састанак са новоизабраним министром пољопривреде Драганом Гламочићем због претераног увоза биљних сирева (лажни сиреви), проблема...

Шиђани остварили историјски успех на Самоборској саламијади

0
Делегација удружења „Сремска свињокоља и кобасицијада Шид“ остварила је историјски успех на 37. Самоборској саламијади, најстаријој и најугледнијој манифестацији те врсте у региону, освојивши...

ПРЕТПЛАТА

Smiley face Поштовани читаоци, уколико се још нисте претплатили на ревију „Добро јутро” позивамо Вас да нам се прикључите и постанете део наше породице.
Позовите нас на број

069/11 54 004

или нам пишите на мејл

dobrojutro.redakcija @gmail.com

СРБИЈА:

ЧАСОПИС:
Полугодишња 1.260 динара
Годишња 2.520 динара
Примерак 210 динара.

ПОРТАЛ:
Електронска годишња 1.260 динара

ИНОСТРАНСТВО:
Примерак 4 евра.

JЕДНОМ ГОДИШЊЕ БЕСПЛАТНИ МАЛИ ОГЛАС

Пошаљите текст огласа до 20 речи, а ми ћемо објавити Ваш оглас у трајању од 30 дана.

ИЗДВАЈАМО

100 jela Srbije

ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

На нашу адресу стигла су два питања читалаца везана за леску. Често се деси да лишће почиње да опада пре него што берба буде завршена, па није баш најјасније који је у том случају прави тренутак за заштиту бакарним препаратом? Мени су плодови леске у доброј опни суви. У чему је проблем?

Одговара: Др Марко Ињац

...

Прочитај више...

Лишће касно и тешко опада Карактеристика леске је да лишће касно и тешко опада. Цвета и полинизира зими. Никада нисам видео да лишће опада пре бербе. Опадање лишћа леске, прошле године је било само после сушног топлог времена када поједина стабла или чак цео жбун губи лишће, али ако пресечете младар, он је зелен. Многи "стручњаци" су сушење листова приписали бактериозама. Пестицидне куће су створиле фаму обавезног прскања са бакром са којим у фази зиме за време цветања оштећују полен. Плодови су обично у време бербе са 12% и више влаге. Када сазру, не одвајају се од пупка у капули и треба још око две до три недеље да почну опадати. Капуле морају да губе влагу,суше се да би отпустили плодове. За то време плодови лагано губе влагу. У време бербе су обично око 5- 6% влаге. Нисте написали који систем гајења имате и да ли имате, и ако имате, који систем заливања.