ТЕМА ДАНА

ИЗДВАЈАМО ЗА ВАС

Од данас, 13. маја 2025. године онлајн претплатници могу читати јунски број ревије Добро јутро

ВЕСТИ

Основано Удружење за кромпир

0
За време Другог обележавања Светског дана кромпира у Србији, које је одржано 30. маја у Гучи, поред осталих активности, основано је Удружење за кромпир...

У Врању сутра шести Међународни сајам, лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива

0
У Врању ће сутра у центру града бити отворен шести по реду Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива. Током трајања...

ПРЕТПЛАТА

Smiley face Поштовани читаоци, уколико се још нисте претплатили на ревију „Добро јутро” позивамо Вас да нам се прикључите и постанете део наше породице.
Позовите нас на број

069/11 54 004

или нам пишите на мејл

dobrojutro.redakcija @gmail.com

СРБИЈА:

ЧАСОПИС:
Полугодишња 1.260 динара
Годишња 2.520 динара
Примерак 210 динара.

ПОРТАЛ:
Електронска годишња 1.260 динара

ИНОСТРАНСТВО:
Примерак 4 евра.

JЕДНОМ ГОДИШЊЕ БЕСПЛАТНИ МАЛИ ОГЛАС

Пошаљите текст огласа до 20 речи, а ми ћемо објавити Ваш оглас у трајању од 30 дана.

ИЗДВАЈАМО

100 jela Srbije

ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

На нашу адресу стигла су два питања читалаца везана за леску. Често се деси да лишће почиње да опада пре него што берба буде завршена, па није баш најјасније који је у том случају прави тренутак за заштиту бакарним препаратом? Мени су плодови леске у доброј опни суви. У чему је проблем?

Одговара: Др Марко Ињац

...

Прочитај више...

Лишће касно и тешко опада Карактеристика леске је да лишће касно и тешко опада. Цвета и полинизира зими. Никада нисам видео да лишће опада пре бербе. Опадање лишћа леске, прошле године је било само после сушног топлог времена када поједина стабла или чак цео жбун губи лишће, али ако пресечете младар, он је зелен. Многи "стручњаци" су сушење листова приписали бактериозама. Пестицидне куће су створиле фаму обавезног прскања са бакром са којим у фази зиме за време цветања оштећују полен. Плодови су обично у време бербе са 12% и више влаге. Када сазру, не одвајају се од пупка у капули и треба још око две до три недеље да почну опадати. Капуле морају да губе влагу,суше се да би отпустили плодове. За то време плодови лагано губе влагу. У време бербе су обично око 5- 6% влаге. Нисте написали који систем гајења имате и да ли имате, и ако имате, који систем заливања.