Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Како спречити опадање плодова

Како спречити опадање плодова

236

Један од највећих проблема у производњи јабуке, у годинама високих приноса, јесте опадање плодова пре достизања одговарајућег степена технолошке зрелости и предвиђеног времена бербе. То може да доведе до значајних губитака приноса. Сорта јабуке ајдаред веома је подложна овој појави. Зашто опадају несазрели плодови и како то спречити?

др Зоран Кесеровић

Сматра се да је деловање ендогеног етилена главни разлог за опадање плодова. Топло време пред бербу, суша, оштећења лишћа услед напада инсеката или болести, подстичу опадање. Данас су произвођачима за контролу опадања плодова доступни препарати на бази α-нафтил-сирћетне киселине (NАА) и амино-етоксивинилглицина (АVG).

Прскање пре него што почне опадање

Амино-етоксивинилглицин је аминокиселина која се природно налази у биљкама, а инхибитор је синтезе етилена. Она покреће многе реакције код биљака: повећава заметање плодова, појачава пораст, издужује плодове, успорава сазревање, спречава опадање плодова пред бербу и стимулише гранање. Ова аминокиселина инхибира синтезу етилена у трајању од шест седмица након примене; АVG, такође, успорава разградњу скроба и губитак чврстоће плодова, те успорава процес сазревања плодова јабуке, али спречава и развој допунске боје.

Препоручује се примена 125 г/л АVG. Међутим, његова ефикасност расте с повећањем концентрације. Препоручено време примене је четири седмице пре предвиђеног времена бербе. Такође, препоручује се додавање 0,05 до 0,1 % сурфактанта Silwet или Sylgard, ради боље ефикасности. Нажалост, препарати на бази АVG нису регистровани за употребу у Европи.

За контролу опадања плодова наши воћари користе препарате на бази α-нафтил-сирћетне киселине (NАА), и то у концентрацијама између 5 и 20 ppm активне материје. NАА треба да се примени пре него што плодови почну значајно да опадају. Мања чврстина плодова и лошија складишна способност могућа су нуспојава, ако су температуре високе или ако берба закасни након третмана с NАА, док се просечна маса плода не мења.

Без утицаја на квалитет плодова

NАА почиње да делује 1 до 2 дана након примене. Ако је процес већ почео, потребно је око 5 дана да се опадање умањи. NАА је ефективна у трајању 7 до 12 дана и пожељно је поновити апликацију, како би се и након 10 дана поуздано зауставило опадање.

Да би NАА била ефикасна у спречавању опадања плодова јабуке, неопходно је њену примену почети на време, чим први здрави плодови почну да опадају. NАА има дејство у трајању од две седмице, па је неопходно да се након тог периода третман понови, како би се опадање поуздано зауставило до момента бербе. Препоручује се примена NАА у 2 или 3 наврата, све до бербе, с концентрацијом 10 ppm активне материје, што одговара 30 мл/хл Diragera. Прскање треба поновити 7 до 10 дана након првог третмана, уз поштовање каренце, која за NАА износи 7 дана.

По потреби, у случају високог интензитета опадања и да се опадање не умањи након првог третмана, концентрација препарата може да се повећа до 20 ppm NАА (60 мл/хл Diragera). Показало се да примена 10 ppm NАА у два или три наврата нема значајног утицаја на промену квалитета плодова. Међутим, ради сигурности приноса и квалитета, у времену сазревања треба редовно контролисати стање зрелости плодова одговарајућим методама. Једнаку ефикасност показала је примена NАА концентрације 5 ppm (15 мл/хл Diragera).