Насловна РАЗНО У припреми студија о органскoj производњи у Србији

У припреми студија о органскoj производњи у Србији

434

Serbia Organica, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, и финансијску подршку ГИЗ ПСД, припрема студију на српском и енглеском језику „Органска производња у Србији 2020“. Она је свеобухватна анализа сектора органске производње у нашој земљи са додатним поглављем о међународном тржишту органских производа.

Публикација даје преглед развоја и стања органске производње, са идентификацијом потреба, потенцијала и изазова у овом сектору и детаљним статистичким подацима – учесници, производна структура, географска расподела, извоз, као и анализу домаћег тржишта с прегледом цена, затим информације о институционалном и законском оквиру и контролном систему, о подршци органској производњи кроз националне и ИПАРД мере.

Такође, студија даје преглед и тренутних трендова међународног и тржишта ЕУ, процене будућих трендова у потрошњи и предвиђања смера будућег развоја тржишта органских производа у ЕУ и глобално.

Ове године обележавају се важни јубилеји за сектор органске производње у Србији – 20 година од доношења првих прописа о органској производњи, 10 година од доношења важећег Закона о органској производњи који је припреман у складу са прописима Европске уније и 30 година од првих корака развоја невладиног сектора који је био и остао важна карика сектора органске производње.