Насловна ВЕСТИ Наставак дигитализације у пољопривреди

Наставак дигитализације у пољопривреди

294

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и директор Института „Биосенс“, истраживачко-развојног центра за информационе технологије биосистема, проф. др Владимир Црнојевић потписали су уговор о финансирању наставка реализације пројекта „Мониторинг употребом даљинске детекције у пољопривреди, водопривреди и шумарству”.

Секретар Божић је том приликом истакао да је Покрајински секретаријат за пољопривреду издвојио и ове године 10 милиона динара за наставак тог пројекта, који треба да омогући даљи развој дигитализације у области пољопривреде, што свим учесницима у том процесу треба да помогне у остваривању све бољих резултата.

Потписивање овог уговора значи и наставак унапређења рада Покрајинског секретаријата за пољопривреду, јер ће, како је секретар Божић нагласио, путем дигиталне платформе бити омогућено лакше и ефикасније укључивање пољопривредника у онлајн апликације и процесе мониторинга.

„Пандемија која нас је задесила такође је допринела томе да се што више окренемо дигитализацији, како би се олакшао рад пољопривредника, али и локалних самоуправа. Покрајински секретаријат опредељује финансијска средства кроз различите конкурсе усмерене ка пољопривредним произвођачима, локалним самоуправама, као и пољопривредним удружењима, средњим стручним пољопривредним школама и Пољопривредном факултету. Предности платформе „Агросенс“, односно контрола и онлајн пријављивање пројеката путем конкурса које смо расписали у овој години, биле су искључиво на располагању локалним самоуправама“, истакао је секретар Божић.

Он је навео да   истичу конкурси са финансијским средствима за локалне самоуправе у нашој Покрајини која су намењена унапређењу стања у областима водовода, канализације, атарских путева и комасације. Божић је указао на то да ће, захваљујући онлајн пословању, већ данас бити могућ апсолутни преглед свих пристиглих пројеката, оних који испуњавају услове, као и износа средстава која ће бити опредељена локалним самоуправама на име учешћа од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Секретар Божић нагласио је да је путем дигиталне платформе омогућено лакше и ефикасније праћење свих конкурса, и да се постижу велике уштеде у времену за обраду документације. На овај начин, како истиче, смањена је могућност било какве грешке.

Он је навео да ће, осим локалних самоуправа, и пољопривредним произвођачима у наредној години буде омогућено онлајн пријављивање за средстава на конкурсима Секретаријата.

„Ове године на конкурс намењен младим пољопривредницима  пристигло је 550 пријава, док се  на конкурсу намењеном унапређењу система за наводњавање очекује близу 1.000 пријава, које треба обрадити, анализирати и унети у апликацију „Агросенс“. Следеће године ће ова процедура бити знатно скраћена, јер ће пољопривредни произвођачи моћи сами аплицирати на конкурсима“, најавио је Божић.

Секретар је истакао да ће на овај начин бити остварена контрола над свим процесима и праћење реализације пројеката. Он је указао на то да ће пољопривредни произвођачи у наредној години моћи да прате статус, те да се успоставља надоградња система за извештавање о конкурсима, што подразумева развој различитих извештаја о реализацији и верификацији конкурса. Биће могућа нализа сетвене структуре за 2021. годину, што подразумева прикупљање информација са терена, развој алгоритама за препознавање култура и интегрисање резултата у дигиталну платформу „Агросенс“. 

Директор Института „Биосенс“ проф. др Владимир Црнојевић указао је на то да ова сарадња траје неколико година и да су већ сада широком кругу корисника видљиве предности дигитализације у пољопривреди.

Фото: Покрајинска влада