Насловна ВЕСТИ Заштита кромпира

Заштита кромпира

354

На подручју Новог Сада усеви кромпира се у зависности од сортимента и времена сетве налазе у фази од 9 и више листова развијено, до фазе почетак затварања редова: 10 одсто биљака се додирује између редова. Усеви намењени за рану производњу су у процесу вађења.

Током протекле недеље, велике количине падавина уз високе вредности релативне влажности ваздуха и регистроване температуре, створиле су повољне услове за остварење инфекције кромпира проузроковачима пламењаче кромпира (Пхyтопхтхора инфестанс) и црне пегавости кромпира (Алтернариа солани). С обзиром да се усеви кромпира налазе у осетљивим фазама развоја, у циљу заштите од наведених патогена, произвођачима се препоручује примена неког од ових фунгицида: Силуета (пропамокрб-хидрохлорид+манкозеб) 4л/ха, Цонсенто (пропамокарб-хидрохлорид+фенамидон) 1,67-2 л/ха, Инфинито СЦ (пропамокарб-хидрохлорид+флуопиколид) 1,2-1,6 л/ха, Ридомил Голд МЗ 68 WГ, Алијанса (металаксил-М+манкозеб) 2,5 кг/ха, Леонида (металаксил-М+флуазинам) 0,5-0,6 л/ха.

Визуелним прегледом усева региструје се присуство свих развојних стадијума кромпирове златице (Лептинотарса децемлинеата).

Имаго је на 20 одсто биљака, јајна легла на 20 одсто, а ларве на 60 одсто биљака.

У току је интензивно пиљење ларви прве генерације ове штеточине. У циљу сузбијања кромпирове златице произвођачима се препоручује примена неког од ових инсектицида: Алверде (метафлумизон) у количини 0,2-0,25 л/ха или Моспилан 20 СГ, Тонус, Воллеy 20 СП, Wизззаард, Златоспилан (ацетамиприд) у количини 0,2-0,25 кг/ха.

У усевима младог кромпира који се ваде, не препоручује се примена хемијских мера заштите!

Извор: Прогнозно-извештајна служба заштите биља

Фото: Pixabay