Насловна РАЗНО Како до добрих корнишона?

Како до добрих корнишона?

410


Летња производња корнишона је немогућа без наводњавања. За краставац корнишон после скидања предходног усева обрада се врши на дубини до 25 цм уз уношење минералних ђубрива. Корнишон на отвореном пољу треба ђубрити са 80-100 кг/ха азота, 80 кг фосфора у облику П2О5 и 100-120 кг/ха калијума у виду К2О.
Принос краставца произведен из расада у готовом супстрату повећан је у односу на производњу директном сетвом за 40%, с тим што је корнишон јако осетљив на било какве повреде кореновог система, што значи да се производи у храњивим коцкама. Производња краставца из расада даје и ранију бербу за 2-3 недељеу односу на директну сетву.
Производњу расада треба започети на око месец дана пре расађивања и расад треба да има 4-5 сталних листова. Веома је важно да расад не престари (да се не задржава у леји), јер такве биљке се после теже опорављају.
При ђубрењу краставца корнишона потребно је водити рачуна о форми појединих храњива у ђубривима. Калијум треба давати у облику калијум сулфата, а избегавати калијум хлорид (КЦЛ) јер је краставац осетљив на Цл јон у земљишном раствору. Затим веома је важно у ком облику је азот. Исхрану азотом треба обезбедити тако што ће азот у амидном или( НХ4) облику бити 25-50%, док нитратни (НО3) бити 50-75%. Овакав начин азотне исхране обезбеђује раније формирање и већи број женских цветова, а самим тим и већи принос. Нега краставца састоји се у редовном окопавању( ако није на фолији), заливању, прихрани и заштити од болести и штеточина.
Краставац произведен на шпалиру има низ предности: Боља проветреност ( смањен број болести и штеточина), лакше одржавање и брање, чистији плодови.
Аутор: Мира Миљковић
Извор: Домаћинска кућа