Насловна ВЕСТИ Крушевац: ЕСКА винове лозе

Крушевац: ЕСКА винове лозе

226

У крушевачком региону засади винове лозе налазе се у фази од почетак шарка до фазе шарак бобица (BBCH 81-83).

Визуелним прегледима појединих винограда уочени су симптоми карактеристични за еску винове лозе на појединачним чокотима.

ЕСКА је комплексна болест винове лозе. Углавном се јавља у старијим виноградима, али је све чешћа појава симптома и на младим чокотима. Може да изазове сушење целог чокота.  Сматра се да обољење изазива више гљива које нападају спроводни систем, а Phaeomoniella chlamydospora, Stereum hirsutum и Phellinus igniariusсу најчешће изоловане гљиве из чокота винове лозе као проузроковачи ове болести.

Болест се најчешће јавља у условима топлије климе. Сушење и опадање лишћа је најчешћи тип симптома. Симптоми се могу јавити на свим деловима винове лозе. Разликују се два типа болести: хронични и акутни. Хронични тип болести одликује се сушењем и опадањем лишћа, а акутни изненадним сушењем чокота.

Код белих сорти на лишћу настају жућкасте, а код црних сорти црвенкасте пеге. Спајањем некротичних пега настају велике некротичне зоне између нерава и ивице листа. Лишће се суши и опада. Бобице се не развијају правилно и не дозревају благовремено. Симптоми се могу јавити само на лишћу или само на бобицама. На зељастим деловима биљке симптоми се не испољавају сваке године.

Најдеструктивнији симптом еске је изненедно сушење чокота или појединих његових делова.  На попречном пресеку чокота уочава се централни, оштећени део. Светле је  боје и меке је конзистенцује, обрубљен једном тамнијом зоном тврдог дрвета. На уздужном пресеку уочава  се зона светлог, некротираног дрвенастог ткива коме је обично предходила једна зона тамно обојеног дрвета. Најчешће инфекције настају кроз ране после оштрије разидбе.

За заштиту од овог патогена најважије су превентивне мере заштите, које подразумевају: садњу здравих лозних калемова, потребно је током резидбе дезинфиковати алат (дезинфекција маказа и другог прибора је 70%-тним алкохолом) у циљу спречавања ширења болести,   премазивање рана од резидбе калемарским воском, а орезане делове изнети из винограда и спалити, уклањање заражених чокота из винограда и њихово уништавање.

Извор: Прогнозно – извештајна служба заштите биља