Насловна ВЕСТИ Заштита птица је питање савести нашег опстанка

Заштита птица је питање савести нашег опстанка

244

У време сеобе птица на југ, широм Европе организује се викенд посматрања птица, ради подизања свести о значају и угрожености птица селица и њихових станишта. Важан корак ка заштити угрожених птица селица у Србији је привремена забрана лова на грлице, јаребице и препелице.

Посматрање птица организовано је и широм Србије. На левој обали Дунава код Београда је језеро Велико Блато, заштићено природно добро, које насељава 120 врста птица.

Од наредне године ловна сезона на препелице биће скраћена и трајаће од средине августа до краја септембра. Забрана лова на грлице и јаребице важи следеће три године. Орнитолози позивају да се трајно заустави лов угрожених птица селица.

„Само у криволову страда 50.000 препелица годишње. Ми до сад нисмо имали ниједну затворску казну за употребу електронских вабилица, иако је то масовно кривично дело које се дешава широм Србије. А казне су до три године затвора“, наглашава Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Због загађења природе, коришћења пестицида у пољопривреди, сече шума и лова, трећина птица у Европи је угрожена. Највише птице грабљивице које су чистачи природе.

„Питање је колико имамо права да изгубимо врста док се не сруши цео систем. Није то питање Друштва за заштиту и проучавање или љубитеља птица. То је питање савести према сопственом опстанку“, тврди Војислав Васић, орнитолог.

Од 350 врста птица у Србији, како показује Црвена књига фауне, у опасности од нестанка су 123 врсте. Критично угрожених има петнаест, а ишчезло је четрнаест врста птица.

Извор: РТС

Фото: Pixabay