Насловна ВЕСТИ Цељске меснине отварају ресторане у Београду и Новом Саду

Цељске меснине отварају ресторане у Београду и Новом Саду

169
Certified Angus Beef® brand Prime Raw Middle Meat Cuts - Prime Raw-Middlemeat Variety, Standing Bone-in Ribeyes, Boneless ribeye, Porterhouses, Strip Steaks and Tenderloin Filets with herb sprigs on classic wood


Цељске меснине најавиле су да ће до краја следеће године отворити своје ресторане у Београду и Новом Саду.
Преговори око преузимања неких компанија у Србији су у застоју због ковида, речено је новинарима из Србије који су посетили погоне ове фирме у Цељу.
У Цељским меснинама кажу да желе да остваре раст продаје на српском тржишту.
Директор и власник Цељске меснине која су у Србији присутне с брендом “З’дежеле”, и председник удружења ГИЗ Месне индустрије Словеније Изидор Кривец рекао је да се увек залаже да се купује домаће, па тако и да у Србији домаћа храна буде на првом месту, али да због свог квалитета и безбедности словеначка храна заслужује друго место.
Он је рекао да је циљ да производи месне индустрије из Словеније, који испуњавају највише стандарде ЕУ, буду на тржишту Србије пуно више од досадашњи четири одсто свежег меса и микроконфекције односно 4,3 одсто прерађевина.
Истакао је да су производи из Словеније далеко прихватљивији по питању безбедност јер се праве од меса у коме је присуство антибиотика на далеко мањем нивоу него код земаља већих извозника у Србију.
Удружени словеначки произвођачи су успели да заштите Крањску кобасицу у ЕУ, па су Цељске једна од 13 сертификованих произвођача по провереној рецептури и строгим условима квалитета, а ова компанија конкурише и пршутама Локев с’ краса и Кобјеглава.
Како месна индустрија Словеније 30 одсто свиња узгоји у својој земљи, а остатак увезе пре свега из Аустрије Кривец је истакао да се радује приближавању Србије ЕУ што ће олакшати куповину свиња из наше земље.
Он је открио да су Цељске имала разговоре о преузимању неких месних индустрија у Србији, али и да су одлуке о таквим инвестицијама одложене услед пандемијске ситуације.
Како је навео корона је смањила приход Цељске по пет одсто у свакој години, а укупна поскупљења сировина и енергије водиће ка поскупљењима производа који ће, очекују Кривец, бити између седам и 15 одсто.
Цељске традицију баштине са краја 19. века, а годишње уз продају 13.000 тона свежег меса, 7.000 тона прерађевина од чега је 2.000 тона сухомеснатих производа, остварује продају од 80 милиона евра.
Кривец је охрабрио српске компаније из месне индустрије да у процесу прикључивања ЕУ искористе средства и набаве нове технологије које ће омогућити даљи раст квалитета у Србији.
Директор Цељских у Србији Горан Миоковић изнео је процену да ће на нашем тржишту ове године остварити приход од 2,5 милиона евра, те да је у сегменту пршута најјача у Србију, и најавио да је циљ раст продаје од 15 до 20 посто годишње.
Он је истакао да из Цељских у Србију стижу производи који испуњавају високе ЕУ стандарде, као и да још увек нису марком “З’дежеле” покрили 2,5 милиона грађана Србије, што је читава Словенија.
Миоковић је најавио да ће Цељске до краја 2022. године отворити своје ресторане у Београду и Новом Саду, који ће бити аутентични, а омогућиће још јачу промоцију.
Генерална секретарка ГИЗ Месне индустрије Словеније Ана Ахчин предности ознака квалитета производа добијених од ЕУ објаснила је кроз пример крањске кобасице чија је продаја после заштите расла 10 до 12 одсто годишње.
Она је истакла да сертификација по ЕУ стандардима обезбеђује већу препознатљивост, константан квалитет и безбедност за столом потрошача.

Извор: Танјуг