Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu


Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Pregovori oko preuzimanja nekih kompanija u Srbiji su u zastoju zbog kovida, rečeno je novinarima iz Srbije koji su posetili pogone ove firme u Celju.
U Celjskim mesninama kažu da žele da ostvare rast prodaje na srpskom tržištu.
Direktor i vlasnik Celjske mesnine koja su u Srbiji prisutne s brendom “Z’dežele”, i predsednik udruženja GIZ Mesne industrije Slovenije Izidor Krivec rekao je da se uvek zalaže da se kupuje domaće, pa tako i da u Srbiji domaća hrana bude na prvom mestu, ali da zbog svog kvaliteta i bezbednosti slovenačka hrana zaslužuje drugo mesto.
On je rekao da je cilj da proizvodi mesne industrije iz Slovenije, koji ispunjavaju najviše standarde EU, budu na tržištu Srbije puno više od dosadašnji četiri odsto svežeg mesa i mikrokonfekcije odnosno 4,3 odsto prerađevina.
Istakao je da su proizvodi iz Slovenije daleko prihvatljiviji po pitanju bezbednost jer se prave od mesa u kome je prisustvo antibiotika na daleko manjem nivou nego kod zemalja većih izvoznika u Srbiju.
Udruženi slovenački proizvođači su uspeli da zaštite Kranjsku kobasicu u EU, pa su Celjske jedna od 13 sertifikovanih proizvođača po proverenoj recepturi i strogim uslovima kvaliteta, a ova kompanija konkuriše i pršutama Lokev s’ krasa i Kobjeglava.
Kako mesna industrija Slovenije 30 odsto svinja uzgoji u svojoj zemlji, a ostatak uveze pre svega iz Austrije Krivec je istakao da se raduje približavanju Srbije EU što će olakšati kupovinu svinja iz naše zemlje.
On je otkrio da su Celjske imala razgovore o preuzimanju nekih mesnih industrija u Srbiji, ali i da su odluke o takvim investicijama odložene usled pandemijske situacije.
Kako je naveo korona je smanjila prihod Celjske po pet odsto u svakoj godini, a ukupna poskupljenja sirovina i energije vodiće ka poskupljenjima proizvoda koji će, očekuju Krivec, biti između sedam i 15 odsto.
Celjske tradiciju baštine sa kraja 19. veka, a godišnje uz prodaju 13.000 tona svežeg mesa, 7.000 tona prerađevina od čega je 2.000 tona suhomesnatih proizvoda, ostvaruje prodaju od 80 miliona evra.
Krivec je ohrabrio srpske kompanije iz mesne industrije da u procesu priključivanja EU iskoriste sredstva i nabave nove tehnologije koje će omogućiti dalji rast kvaliteta u Srbiji.
Direktor Celjskih u Srbiji Goran Mioković izneo je procenu da će na našem tržištu ove godine ostvariti prihod od 2,5 miliona evra, te da je u segmentu pršuta najjača u Srbiju, i najavio da je cilj rast prodaje od 15 do 20 posto godišnje.
On je istakao da iz Celjskih u Srbiju stižu proizvodi koji ispunjavaju visoke EU standarde, kao i da još uvek nisu markom “Z’dežele” pokrili 2,5 miliona građana Srbije, što je čitava Slovenija.
Mioković je najavio da će Celjske do kraja 2022. godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu, koji će biti autentični, a omogućiće još jaču promociju.
Generalna sekretarka GIZ Mesne industrije Slovenije Ana Ahčin prednosti oznaka kvaliteta proizvoda dobijenih od EU objasnila je kroz primer kranjske kobasice čija je prodaja posle zaštite rasla 10 do 12 odsto godišnje.
Ona je istakla da sertifikacija po EU standardima obezbeđuje veću prepoznatljivost, konstantan kvalitet i bezbednost za stolom potrošača.

Izvor: Tanjug

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18