Насловна РАЗНО Пољопривреднике плаши пораст цена ђубрива

Пољопривреднике плаши пораст цена ђубрива

454

У Шумадији пољопривредници се налазе на самом крају оптималног рока сетве стрних жита. Сетва пшенице у Централној Србији отпочела је пре 15 дана и даље траје. Кукуруз још увек није у потпуности убран, јер се чекају повољнији агрометеролошки услови. Пољопривреднике тренутно највише брине пораст цене минералног ђубрива на тржишту.

Никола Ђурковић, млади пољопривредник из села Честин код Кнића отпочео је сетву пшенице пре две недеље. Са својом породицом обрађује 20 хектара ратарских култура, а поред пшенице бави се производњом јечма, кукуруза, тритикала, овса и соје.

„Најидеалнији услови су такви да имамо потребну влагу, да наше семе клија и да нам дозволе услови да уђемо у наше парцеле да их обрађујемо. Сада смо после ове скорашње кише добили те услове да можемо да обрађујемо наше парцеле и да почнемо сетву пшенице. Што се тиче осталих култура кукуруз нисмо још убрали, чекамо погодан тренутак са влагом. Код осталих ратарских култура принос је био нешто мањи него иначе због суше коју смо имали у овој години“, рекао је Никола Ђурковић, пољопривредник.

Последњих дана време погодује ратарским радовима на њиви. И поред тога пољопривреднике највише брине поскупљење производње као и раст цене минералног ђубрива. Никола објашњава да су многи ратари смањили своју производњу док је део њих отпочео сетву без минералног ђубрива што ће сигурно утицати на сам принос.

„Пољопривредна производња је традиционална на нашем газдинству и баш активно се већ 20 година моји баве тиме. Ја сам завршио факултет, вратио сам се и ту сам има четири године. Цене су заиста порасле и ми сада имамо производњу која је мало је рећи за 50 одсто поскупела. Велики трошак нам представља гориво, као и минерално ђубриво. Са овим садашњим ценама инпута које улажемо за ову производњу минимум би пшеница на откупу требала да буде 30 динара“, изјавио је Никола Ђурковић, пољопривредник.

Стручњаци упозоравају да је потребно испоштовати рок сетве како не би дошло до дужег периода између ницања и бокорења и како би биљке дубље развиле коренов систем што доприноси бољој заштити од зимских дана.

„Боље је у овом тренутку завршити сетву озиме пшенице до краја октобра. Међутим имали смо и случајеве претходних година да је и сетва од 15. до 20. новембра била сасвим квалитетна и дала добре приносе. Ипак новембарска сетва је ризик за озини јечам који је осетљивији на ниске температуре него пшеница и тритикале. Уколико је касна сетва односно уколико се закасни са сетвом може да дође до повећања сетвене норме у новембру која мора да се повећа и за 10 до 15 одсто. Сетвена норма одређује сортимент, ону сорту коју смо изабрали, затим крупноћу и масу зрна као и клијавост и чистоћу“, рекла је Љиљана Вуксановић, саветодавац за ратарство у Пољопривредној стручној служби у Крагујевцу.

У Шумадији се последњих година у просеку посеје око 20 000 хектара пшенице, 48 000 хектара кукуруза, три хиљаде хектара овса и од по две и по хиљаде јечма и тритикала.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay