Насловна ВЕСТИ Европа подстиче пољопривреднике који уклањају штетне гасове

Европа подстиче пољопривреднике који уклањају штетне гасове

383

Европска комисија жели да, кроз пољопривреду и шумарство, повећа природни капацитет за складиштење угљен-диоксида на подручју ЕУ до 2030. Финансијски подстицаји за одрживе пољопривредне и шумарске праксе су једно од средстава за остварење тог циља.

Нови план Европске комисије предвиђа финансијске подстицаје за пољопривреднике и шумаре који имплементирају решења заснована на природи која доприносе уклањању гасова са ефектом стаклене баште из атмосфере.

Задатак пољопривредника и шумара, који буду хтели да прихвате додатну улогу, ће бити да преуреде и прилагоде површине које су оштећене, или имају негативан ефекат на климу, тако да их учине ефикаснијим у борби против климатских промена.

На тај начин Европска комисија жели да до 2030. године, кроз пољопривреду и шумарство, повећа природни капацитет за складиштење угљен-диоксида на подручју ЕУ.

Стручњаци процењују да штетне праксе, као што је интензивна пољопривреда  – прекомерна употреба механизације, минералних ђубрива, или пестицида  – умањују плодност земљишта и његов капацитет да складишти угљен-диоксид.

Супротно томе, сматрају да би промовисање алтернатива као што су конзервациона пољопривреда или агрошумарство могли да имају регенеришући ефекат на обнављање плодности земљишта и јачању његове улоге у заробљавању угљен-диоксида.

Овакав вид пољопривреде, који је усмерен ка хватању угљен-диоксида из атмосфере у земљиште, назива се још и carbon farming, или у дословном преводу, узгој угљеника.

Европска комисија препознаје да је за успех њиховог плана кључно обезбедити одговарајући финансијски подстицај за европске фармере, али и да би паралелно са тим требало радити на едукацији свих учесника и унапређивању знања о узгоју угљеника.

Док Европска комисија тек ради на предлогу за законодавни оквир на нивоу ЕУ за сертификацију и награђивање пољопривредника који би прилагодили своја имања тако да повећају природне поноре угљен-диоксида, Француска је већ покренула волонтерски пројекат који би осталим чланицама могао да послужи као модел.

Француски фармери већ могу добити сертификат о њиховом доприносу заробљавању угљен-диоксида, кроз различите агрономске програме Сертификоване фарме могу добити финансијску подршку од компанија или локалних власти које желе да надокнаде своје емисије гасова са ефектом стаклене баште кроз такозване „карбонске кредите“.

Европска комисија се нада да би планиране политике за обнављање пољопривредних, шумских и травнатих површина могле не само да постигну дугорочне климатске циљеве, већ и да створе нове могућности за пољопривреднике и шумаре.

Аутор: Срђан Вејновић

Извор: Клима 101

Фото: Pixabay