Насловна РАЗНО Јефтине хране више нема

Јефтине хране више нема

298

Пшенице на тржишту има довољно, али је све скупља. Рат у Украјини додатно је погурао цену, па је тако на Продуктној берзи у Новом Саду 36 динара без ПДВ-а. Најављено ограничење извоза требало би да примири цену хлебног зрна на домаћем тржишту. Тешко је предвидети шта ће се догађати наредних месеци, али је сигурно да јефтине хране више нема.

На цену пшенице утичу временски услови, примена агротехнике, цене ђубрива и горива, трошкови складиштења и транспорта, као и висина државних субвенција.

Иако је има довољно, последњих месеци све је скупља. Разлог – геополитичка дешавања. Од избијања сукоба у Украјини хлебно зрно је на берзи у Паризу поскупело више од 50, а у Чикагу преко 70 одсто.

Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС каже да чим је ситуација турбулентна, они који имају робу користе ситуацију да дигну још више цене да искористе ситуацију да направе екстра профит.

„Код нас овај раст није тако изражен као на светским берзама, јер смо ми спот тржиште, где се конкретно тргује са робом, за разлику од светских тржишта где су највећи трговци финансијски фондови. Они су ти који улажу капитал у трговини житарицама јер ту виде бољу зараду него у пласманима у неке друге инвестиције“, каже Богуновић.

За две недеље цена пшенице у Србији порасла је 20 процената, и износи 36 динара по килограму без ПДВ-а.

„Наше тржиште је отворено и преко извозника формира се цена на српском тржишту. Ако инострани купац може да плати више за исту робу, то се прелива, потражња по вишим ценама диктира се и код нас. Домаћи купци морају да се прилагођавају да би дошли до робе. По систему спојених судова, све што се дешава на светском тржишту дешава се код нас“, објашњава Милош Јањић, директор Продуктне берзе.

Тешко је предвидети колико ће пшеница, али и остале житарице, коштати наредних месеци. Психолошка граница, кажу стручњаци, већ је пробијена.

„Ова мера која ће се донети у смислу забране извоза ће стабилизовати домаће тржиште, али генерално ће у свету цена расти ако имамо у виду колико расту енергенти, колико је поскупело ђубриво. Ово је једна од најскупљих сетви коју имамо у протеклом периоду и очекује се да ће цене бити више у наредном периоду. Нема више јефтине хране“, каже Горан Ђаковић, агроекономиста.

„Шта ће тачно поскупети то је питање од милион долара. Оно што мора сигурно да се коригује то је цена горива“, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.

Будући да Србија производи више хране него што троши, пораст цена значи већу зараду од извоза. С друге стране, то доноси и поскупљења у продавницама, због чега је држава већ ограничила цене основних животних намирница и горива.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay