Насловна ВЕСТИ2 И Египћани знали благодети камилице

И Египћани знали благодети камилице

358

Камилица, матичњак, мајчина душица, липа, коприва и шипурак су само неке од лековитих биљака које најчешће користимо, неки од нас и свакодневно.

Камилица се вековима користи у народној медицини и има различита лековита својства. Момчило Мома Антонијевић, новинар и народни травар, открио је да су египтолози истраживали гробницу Рамзеса Првог и пронашли остатке те лековите биљке. Поуздано се зна да су Египћани користили ову биљку за лечење, али и у процесу мумифицирања.

„Јако је занимљиво да су Египћани користили тамјан и миру, смоле које имају лековито дејство. Чувена египатска фараонка Хатшепсут је послала читаву експедицију у Сомалију да донесе тамјан“, рекао је Антонијевић.

Додаје да је камилица једна од најчешће употребљаваних биљака код нас, а пошто је у широкој употреби код нас, и то да смо „изгубили свест о томе колико је корисна“.

Делује против различитих врста грчева, чак код сасвим мале деце и беба, користи се против менструалних грчева, посебно у комбинацији са хајдучком травом и вирком. Умирујуће делује на органе за варење.

„Камилицу можете да пијете у континуитету јако дуго, јер она нема нежељених ефеката. Моја препорука увек је да када пијете један чај или једну чајну мешавину, да је пијете месец до два месеца у континуитету, па онда треба променити“, истакао је травар.

Додаје да камилица може да помогне и у борби против главобоље, нарочито ако је главобоља изазвана поремећајем рада органа за варење, што су најчешће чеоне главобоље.

„Постоје људи који су алергични на камилицу, вероватно су алергични и на невен и на хајдучку траву. Те биљке би требало да избегавају. Слично важи за људе који су алергични на амброзију, требало би да избегавају пелин“, напомиње травар.

Говорећи о матичњаку, Антонијевић наводи да је та биљка посебно корисна за функционисање нервног система.

„Помаже код анксиозности. Матичњак садржи етарска уља која му дају специфичан мирис на лимун, а то уље је најзаслужније за деловање на нервни систем. Он садржи и танине, и због тога делује јако добро на наше органе за варење. Безбедан је за употребу, могу да га употребљавају труднице, смеју да га пију деца“, рекао је Антонијевић.

Коментаришући питање набавке биљака од којих ћемо припремати чај и препарате, Антонијевић каже да је важно од кога се и какве биљке набављају.

„Оно што сте убрали својом руком и што сте сами осушили никада нема исти укус као оно што купимо самлевено у здравој храни. Потребно је имати провереног снабдевача чајева“, истакао је.

Антонијевић је говорио и о предности употребе мајчине душице.

„Чај од мајчине душице делује као снажан антисептик, бори се против различитих врста бактерија, има антивирусно деловање и посебно се препоручује као одлична превентива код респираторних инфекција, код инфекција органа за варење и органа за мокрење. Добре су купке од мајчине душице за уморне ноге и упале мишића“, рекао је Антонијевић.

Поменуо је и лековита дејства шипка, коприве, липе…

За шипак каже да је у питању изузетно захвалан као добар зимски напитак са витаминима, који отклања пролећни умор.

„Липа је фантастичан чај који изазива знојење. Препоручује се код повишене температуре у комбинацији са зовом. Може да се употребљава у континуитету дуже времена, али ипак људи који имају срчане тегобе не би требало да га користе дуже од месец дана, јер може да утиче на срчани ритам“, напомиње травар.

Када је реч о коприви, истакао је да ту биљку у континуитету не би требало да употребљавају људи који имају висок крвни притисак, јер може да га повећа, али да је она врло благотворна и да „фантастично буди“. Каже да је коприва, у комбинацији са наном веома добра варијанта за јутарње буђење свих оних који не желе да пију кафу, а желе да осете удар енергије и буду спремни за дан пред њима.

Извор: РТС

Фото: Pixabay