Насловна АРХИВА У ВИНОГРАДУ: Калемљење на сталном месту

У ВИНОГРАДУ: Калемљење на сталном месту

Крајем маја или почетком јуна, односно када ластари подлоге достигну дужину од око 100 центиметара, примењује се калемљење "зелено на зелено" простим спајањем

2014
Фото: Pinterest

Калемљење винове лозе на сталном месту ретко се користи за подизање нових винограда већ углавном за прекалемљивање неодговарајућих сорти или брже умножавње нових сорти. Према времену извођења и стању репроматеријала може бити калемљење зрелим деловима и калемљење зеленим деловима лозе.

Постоји много начина калемљења зеленим деловима лозе, али је најчешће калемљење „зелено на зелено“ простим спајањем. Ради се крајем маја или почетком јуна, односно када ластари подлоге (чокота на који се калеми) достигну дужину од око 100 центиметара. Калемљење се може изводити окулирањем и простим спајањем подлоге и племке. Окулирање се у виноградарству врло ретко примењује. Најчешће је у пракси заступљено калемљење на зелено простим спајањем подлоге и племке. Калемљењу претходи припрема подлоге и племке.

Према наводима стручњака, подлога се припрема неколико дана пре калемљења тако што се на свим ластарима уклоне све тачке раста (окца, заперкови пупољци, врх ластара) и већина листова. Место прављења пресека на ластару не сме бити ни превише меко, нити превише чврсто. Оштрим калемарским ножем се у једном потезу прави дугачак кос рез. Племка се припрема непосредно пре калемљења и потиче са чокота сорте коју желимо да накалемимо на подлогу.

Племке морају бити исте дебљине и чврстине као и ластари лозне подлоге, а састоје се од једног нодуса са пупољцима и једне интернодије испод нодуса. На нодусу се оставља пола лиске ради смањења транспирационе површине. Изнад нодуса се такође оставља део интернодије дужине 1–1,5 цм. На интернодији племке се прави кос рез исте дужине и ширине као на подлози јер је циљ да се сва ткива што боље поклопе. Подлога и племка се споје, а калемарском гумицом цео пресек се пажљиво умотава. За успех калемљења је од посебног значаја нега чокота после калемљења. Нега окалемљених чокота се састоји у редовном уклањању (лачењу) свих избилих ластарића са подлоге. После десетак дана ће се видети успех калемљења. У Мађарској се врло успешно примењује калемљење „зрело на зелено“. У овом случају племке се узимају за време периода мировања лозе, а чувају се у фрижидеру умотане у влажну крпу и најлон кесицу. За везивање се користе еластичне пластичне фолије. Довољно је да се на једном чокоту прими један калем, а обично се калеме два до три ластара.

Добро јутро број 541 – Мај 2017.